Det er typisk el produceret på gas, der er prisfastsættende for strømprisen. Så når gasprisen er historisk høj, følger hele elprisen med op.

Foto: Colourbox
07.09.22 DIB Nyheder

DI: Det haster med europæiske løsninger på energikrisen

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, varmer op til rådsmøde med udmelding om prisloft på russisk gas og andre tiltag mod energikrisen. Det haster med fælleseuropæiske løsninger, mener DI, der foreslår, at  elprisen kan frigøres fra gasprisen som midlertidig løsning.

EU skal sætte et loft over, hvor meget gas fra Rusland må koste.

Det mener EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, der luftede ideen ved et pressemøde forud for det rådsmøde, der afholdes i Bruxelles torsdag.

Formanden fremlagde fem overordnede forslag. Prisloftet var det ene, og derudover foreslog Ursula von der Leyen fire andre områder, der skal hjælpe EU-landenes virksomheder og borgere gennem en vinter med knappe energiressourcer. Det er:

Smart brug af energi, der udjævner spidsbelastningsperioderne.

Loft over indtjeningsmulighederne for virksomheder, der producerer strøm med lave omkostninger

Loft over indtjeningsmuligheder for olie- og gasindustrien

Sikring af energiforsyningsselskabers likviditet gennem statsgarantier

- Der er ikke en eneste europæer, der ikke kan mærke, at energikrisen kradser. Og vi går en vinter i møde, hvor der vil blive fyret mere op, så det haster i den grad med at finde gode fælles europæiske løsninger, der understøtter markedet og samtidig sætter skub på den grønne omstilling, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

Læs også: Ranglisten: Portugal har de mest fyldte gaslagre – Danmark er nummer tre

Virksomheder er bekymrede

Han mener desuden, at der kan være behov for at se på, hvordan elprisen kan frigøres fra gasprisen (se faktaboks red.) som midlertidig løsning på EU-niveau.

- Vi står selvfølgelig klar til at samarbejde med at få udrullet den grønne strøm. For det har vi mange danske virksomheder, der er verdensmestre i at levere. Energieffektivitet er et område, hvor der i den grad bør sættes ind, så vi også sparer på strømmen, siger Emil Fannikke Kiær.

Han påpeger, at Danmark er forholdsvis velforberedt på energikrisen.

- Men energikrisen kan vi ikke fikse med et fingerknips, og udviklingen bekymrer virksomhederne. Elmarkedet skal derfor trimmes, så det bliver mere robust overfor store prisudsving, blandt andet i forhold til naturgaspriserne, siger Emil Fannikke Kiær.

Læs også: Nu skal den største klimaudfordring løses

Fakta

Den europæiske elmarkedsmodel

I den nuværende europæiske elmarkedsmodel fastsættes elprisen efter en såkaldt ’marginale prisfastsætning’. Det betyder, at prisen på den sidst efterspurgte enhed strøm fastsætter prisen på alle enheder strøm. Det er typisk el produceret på gas, der er prisfastsættende, og når gasprisen er historisk høj følger hele elprisen med op.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold