30.08.22 DIB Nyheder

Fynsk fyrtårn for robotter gavner hele erhvervslivet

Regeringen søsætter nyt partnerskab, hvor målet er at gøre Fyn til et erhvervsfyrtårn inden for udviklingen af fremtidens robotter og droner. Nyheden får en varm velkomst i DI.

Robotvirksomhederne på Fyn producerer verdensførende robotteknologi. Med det nye partnerskab får vi for alvor sat skub i at udnytte den styrkeposition. Sådan siger digitaliseringspolitisk chef i DI, Andreas Holbak Espersen om regeringens nye partnerskab

Centralt bliver etableringen af et nyt Large Structure Production (LSP) center ved Odense Havn, der som det første i verden skal bane vejen for udviklingen af helt nye robotløsninger, der kan automatisere produktionen af store konstruktioner såsom vindmøller, skibe og bygninger. Derudover bliver der investeret kraftigt i ny test- og udviklingsinfrastruktur i H.C. Andersen Lufthavn for nye droneteknologier.

Erhvervsminister Simon Kollerup henviser i en pressemeddelelse til, at Fyn i forvejen  er et internationalt anerkendt kraftcenter for udviklingen af robotter og droner.

- Derfor har øen alle muligheder for at blive hjemsted for udviklingen af morgendagens robotter, men det kræver, at vi er fortsætter med at være på forkant med fremtidens teknologier og innovation, siger ministeren.

Læs mere om partnerskabet her.

Central teknologi i alt

Partnerskabet bliver mellem regeringen samt lokale og nationale aktører inden for området.

- Drone- og robotteknologi er helt centrale teknologier i alt fra forsvarsindustri, grøn omstilling og i virksomhedernes automatiseringsrejse og fremtidens vindervirksomheder bliver dem der lykkes med at automatisere og implementere ny teknologi og på den måde kontinuerligt styrke konkurrenceevnen, siger Andreas Holbak Espersen og fortsætter:

- Derfor er det ikke bare en god nyhed for Fyn og de fynske virksomheder, men også en god nyhed for det samlede danske erhvervsliv, at vi i endnu højere grad udnytter så stærk en styrkeposition netop på de områder.

Læs også: Lån din første robot på biblioteket

Fakta

6 mål for partnerskabet:

  • Frem mod 2025 etableres et økonomisk selvbærende test- og udviklingscenter for store konstruktioner (LSP)
  • Frem mod 2025 udvikles H.C. Andersen Lufthavn til at blive internationalt anerkendt som Europas førende område for test og demonstration af droneteknologi.
  • Frem mod 2025 udvikles det Sydfynske Øhav til at blive den naturlige platform for test[1]demonstration- og drift af autonome skibsfartsløsninger.
  • Frem mod 2025 styrkes Fyns internationale position som centrum for robot- og dronetek[1]
  • Frem mod 2025 styrkes den tværgående teknologiudvikling gennem udviklingsprojekter i økosystemet, iværksættersegmentet og øget teknologioptag i SMV'erne.
  • Frem mod 2025 uddannes og tiltrækkes kvalificeret arbejdskraft til fynske virksomheder, så de har de rette kompetencer til at udvikle fremtidens teknologiske løsninger inden for robotter, droner og maritime erhverv.
  • Læs mere om partnerskabet her.
Andreas Holbak Espersen

Andreas Holbak Espersen

Digitaliseringspolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3239
  • Mobil +45 5162 0269
  • E-mail anhe@di.dk

Relateret indhold