Chukwudi Ifeanetu Kingsley yderst til venstre er en af de første af seks vestafrikanske lærlinge, der har afsluttet deres uddannelse hos Eryk. Inden udgangen af 2022 vil yderligere 14 lærlinge være færdiguddannet.

Foto: Eryk
09.09.22 DIB Nyheder

Lærlinge fra Afrika sikrer dansk virksomhed vækst og arbejdskraft

Eryk giver unge afrikanere en fremtid som lærlinge i det internationale firma. Potentialet er også stort for andre virksomheder, mener DI.

Først var det en kæmpe udfordring, men nu er det blevet en norm for mig og mere som et eventyr.

Sådan beskriver nigerianske Chukwudi Ifeanetu Kingsley sin lærlingetid hos Eryk på installationsfirmaets hjemmeside.

Han er en af de første seks vestafrikanske lærlinge som efter tre års læretid på virksomhedens særlige uddannelsesprogram nu er en af de nyuddannede elektrikere, der skal være med til at sikre Eryk den nødvendige arbejdskraft til at fortsætte firmaets vækstrejse. Han er samtidig en af de vestafrikanere, der kan medvirke til at hæve uddannelsesniveauet i det store land, præget af en meget ung befolkning og stor fattigdom.

Det håber i hvert fald Eryks medejer og adm. direktør Jens-Christian Møller. I 2017 indledte han et samarbejde med tekniske skoler i Ghana og Nigeria for at bidrage til, at ungdommen tilbydes en teknisk uddannelse. Direktøren er drevet af to formål med indsatsen. Dels skal han skaffe medarbejdere til sit voksende familiefirma. Dels vil han gerne bidrage til udviklingen af Afrika.

Læs også: Kom med i DI Lærepladsfællesskabet 

Først Polen – nu Afrika

- Som virksomhed står vi faktisk i samme situation som for 25 år siden. Dengang kunne vi ikke skaffe nok danske elektrikere, der ville være rejsemontører, og vi valgte derfor at åbne en afdeling i Polen og ansætte polske elektrikere. Nu er der også mangel på arbejdskraft i Polen og store dele af Europa, så derfor ser vi længere ud. Og her har Afrika en del at byde på, forklarer han.

Eryk Group har i dag 242 medarbejdere og cirka 25 lærlinge. Målet er at nå op på 50 lærlinge og på sigt skabe 200 arbejdspladser i Afrika efter samme opskrift Eryk fulgte i Polen for et kvart århundrede siden.

- Vores niche består i at installere og servicere maskiner on site kloden rundt og året rundt. Vores rejsemontører skal derfor være interesseret i at rejse meget og være afsted hjemmefra i 300 dage om året. Det er der ikke mange danskere som vil – og heller ikke længere mange i Polen. Blandt afrikanerne er det derimod attraktivt, fordi det giver nogle muligheder, som de ikke har haft tidligere, uddyber Jens-Christian Møller.

Ambitionen er også at bidrage til fremgang i Vestafrika, der i eksempelvis Nigeria og Ghana stadig er præget af stor fattigdom og manglende muligheder for de unge befolkninger.

- Det handler jo også om, at Eryk kan være med til at give unge afrikanere en fremtid i Afrika. Ellers får vi brug for endnu højere mure omkring Europa, end vi har i dag, siger Jens-Christian Møller.

Den 20. oktober holder Eryk sammen med Danmarks generalkonsulat i Lagos en konference om potentialet i Vestafrika. Her vil Eryk dele sine erfaringer. Læs og mere og tilmeld dig her

Startede med DI-delegation i 2017

Jens-Christian Møller fik ved en tilfældighed øjnene op for det større perspektiv, da han var med en DI-delegation og Dronning Magrethe i Vestafrika i 2017. Her mødte han repræsentanter fra tekniske skoler og så potentialet i at tilbyde unge afrikanere en uddannelse og et job hos Eryk.

- På vej hjem i flyveren drøftede jeg muligheden for at skabe et vestafrikansk projekt sammen med generalkonsul Per Christensen fra Lagos, hvor vi kunne engagere os i bæredygtig migration. Kort efter havde vi de første interviews med unge afrikanere og fik de første lærlingeforløb stablet på benene, forklarer Jens-Christian Møller.

Fordelen ved Vestafrika er at de taler engelsk, næsten er i samme tidszone som os og har et rimeligt skolesystem. Eryks afrikanske lærlinge går på teknisk skole i Ghana og Nigeria mens praktiktiden foregår rundt i verden. Svendeprøven aflægges i Polen, da Danmark ikke tilbyder den afsluttende eksamen på engelsk.

DI-analyse: Dæmpede vækstforventninger - men Afrika er stadig en god business case

Det er vigtigt at få vores nye afrikanske medarbejdere integreret på alle niveauer, så de også bliver nøglepersoner. Ellers fungerer det ikke. Jens-Christian Møller, medejer, Eryk

Integration på alle niveauer

Jens-Christian Møller skjuler ikke, at det er en stor opgave at integrere de afrikanske medarbejdere i en virksomhed med europæiske værdier og traditioner.

Grundlæggende handler det om at skabe en gensidig tillid, hvor afrikanerne kommer med  kolonitidens skepsis overfor europæere og lever i samfund præget af korruption og store forskelle mellem rig og fattig.

Jens-Christian Møllers første anbefaling i sådanne situationer er sidemandsoplæring, hvor han eksempelvis selv deler kontor med en af virksomhedens afrikanske ledere. Og ude hos kunderne er det vigtigt, at svendene er klar til at blive mentorer, der oplære de afrikanske lærlinge og inddrager dem bredt, så de også får et netværk. 

- Det er vigtigt at få vores nye afrikanske medarbejdere integreret på alle niveauer, så de også bliver nøglepersoner. Ellers fungerer det ikke. Afrikanerne skal samtidig også forstå, hvad der forventes på en europæisk arbejdsplads. Lønnen er god, men det kræver også, at man møder veludhvilet hver morgen og er klar til en koncentreret otte timers arbejdsdag, siger han.

Se også: Danmarks ambassadør i Nigeria ser stort potentiale for danske virksomheder.

Fordel at være familiefirma

Jens-Christian Møller og hans polske hustru Lucja Kalkstein grundlagde Eryk under navnet BIC Electric i 2004, med base i   Danmark og Polen, som et familiefirma. Det er det stadig – og det har også været en vigtig brik i succesen med at ansætte lærlinge fra Afrika.

- Som familiefirma er det nemmere at operere med en længere tidshorisont, hvor der ikke hvert kvartal skal leves op til KPI’er eller hvert år sendes udbytte til aktionærer. Det giver en frihed og en mulighed for at sætte projekter i værk, som vi måske taber penge på de første år, men som gavner os på den lange bane, siger han og fortsætter:

- Og her kan vi jo se, at der kommer færre og færre europæere på arbejdsmarkedet. Derfor er vi nødt til at se længere ud, og her giver Afrika nogle muligheder. Det tager fem timer at flyve til Lagos og en flybillet koster mindre end en dagløn for en elektriker, så potentialet er stort. Samtidig er vi nødt til at bidrage til Afrikas udvikling, så de får en højere levestandard og et højere uddannelsesniveau. Eryk vil derfor gerne være first mover på det område, og jeg håber at andre danske virksomheder også kommer med.

Chukwudi Ifeanetu Kingsley er den første af 6 vestafrikanske lærlinge, der har afsluttet deres uddannelse hos Eryk. Inden udgangen af 2022 vil yderligere 14 lærlinge være færdiguddannet.

DI: Stort potentiale i Afrika

DI støtter i flere sammenhænge op om indsatsen for at skabe gode arbejdspladser lokalt. Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed, ser muligheder for, at andre virksomheder kan lade sig inspirere af Eryks arbejde med at ansætte medarbejdere i Afrika.

- Der er masser af arbejdskraft i Afrika. Afhængig af hvilke kompetencer, man skal bruge, kan der være behov for oplæring. Men vores analyser peger på, at der på alle områder er et klart underudnyttet potentiale for danske virksomheder på det afrikanske kontinent, siger Marie Gad.

Hun peger på, at Afrika er verdens yngste kontinent med enormt mange unge, der kan og vil arbejde.

- Derfor gør det en stor forskel, når en virksomhed som Eryk er med til at give de unge nogle faglige kompetencer og et godt job. På trods af de mange unge er der mangel på fagligt uddannede i Afrika, og det er en barriere for virksomhedernes udvikling. Der er derfor mange gode grunde til at deltage i Udenrigsministeriet og Eryks konference, siger Marie Gad.

Læs også: DI skal hjælpe syriske flygtninge ind på arbejdsmarkedet i Jordan

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Gad

Marie Gad

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold