Stigningen i lærepladser ligger hovedsageligt inden for teknologi, byggeri og transport, hvor der i år er indgået knap 13.000 lærepladsaftaler.

Foto: Getty
26.08.22 DIB Nyheder

Rekord: 27.595 lærepladsaftaler indgået i 2022

I 1.halvår 2022 er der indgået 27.595 aftaler om lærepladser. Det er det højeste antal for et halvår nogensinde, og samtidig står 1.500 færre uden læreplads end i 2021.

Virksomheder og lærlinge har i 2022 fundet sammen som aldrig før. De nye lærepladstal fra Undervisningsministeriet viser, at der er indgået 27.595 aftaler om lærepladser i første halvår 2022. Det er ca. 2.300 flere end sidste år på samme tid, og det højeste antal indgåede aftaler på et halvår nogensinde.

- Jeg er imponeret over, at vores virksomheder måned efter måned opretter flere lærepladser, og jeg  er glad for den meget positive udvikling, siger Signe Tychsen Philip, underdirektør i Dansk Industri (DI).

Stigningen i lærepladser ligger hovedsageligt inden for teknologi, byggeri og transport, hvor der i år er indgået knap 13.000 lærepladsaftaler.

- Væksten i byggeriet er slået igennem med væsentlig flere lærepladser, ligesom antallet af lærepladser er steget på flere uddannelser inden for industrien. Samtidig ser vi markante fald i antallet af elever uden læreplads, siger Signe Tychsen Philip.

Læs også: Jagt på faglært arbejdskraft løfter lærlinge og elever

Færre i skoleoplæring

Efterspørgslen efter medarbejdere betyder også, at et faldende antal elever nu står uden en læreplads. I juni 2022 er cirka 3.200 elever uden læreplads, og det er 1.500 færre end på samme tidspunkt i 2021.

- Antallet af elever uden læreplads har været faldende i en længere periode. Nu har vi nået et historisk lavt niveau, hvor mange uddannelser nu har få eller ingen elever uden læreplads. Det er en yderst positiv udvikling, som heldigvis også må betyde, at færre falder fra, siger Signe Tychsen Philip.  

Der er fortsat enkelte uddannelser med en del elever i skoleoplæring. Det gælder blandt andet data- og kommunikationsuddannelsen, træfagenes byggeuddannelse, personvognsmekaniker og elektriker.

- Vi vil selvfølgelig gerne have endnu flere fra skoleoplæring og ud i en lærepladsaftale i en virksomhed. Og vi vil samtidig gerne skaffe lærlinge til de mange virksomheder, som i øjeblikket ikke kan få de lærlinge, som de gerne vil have. Mange skoler yder en ekstra indsats i øjeblikket for at få de sidste elever i skoleoplæring ud på en virksomhed, og det vil jeg gerne kvittere for, siger Signe Tychsen Philip.

Læs også: Begrav myten om manglende lærepladser

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mette Louise Pedersen

Mette Louise Pedersen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4845
  • Mobil +45 2329 0151
  • E-mail melp@di.dk

Relateret indhold