Der er stigende pres på den frie verdenshandel, hvor handelshindringer bliver stadig mere udbredte. Det vil være med til at udfordre verdens forsyningskæder en rum tid endnu, vurderer underdirektør Peter Thagesen, Dansk Industri.

Foto: Getty
12.08.22 DIB Nyheder

Rekordhøjt forsyningspres lettet en smule

Presset på de globale forsyningskæder er lettet, siden presset var højest i december 2021. Niveauet er dog stadig på historisk højt niveau. Situationen kalder på øget transatlantisk- og internationalt samarbejde, mener DI.

Med udviklingen i juli måned er det globale forsyningspres ifølge den amerikanske centralbank Federal Reserve lettet en smule. Presset er stort set faldet støt siden december 2021, hvor det lå på det højeste niveau nogensinde.

- Den russiske invasion af Ukraine har sammen med det containerskib, der lagde sig på tværs af Suez-kanalen samt coronapandemien og de strikse foranstaltninger, Kina lavede for at inddæmme smitten har skabt den perfekte storm for de globale værdikæder. Både for virksomheder og forbrugere har det medført meget lange leveringstider og medvirket til de højere priser på en lang række produkter og services, siger underdirektør Peter Thagesen, Dansk Industri.

Læs også: Eksporten trækkes frem af øget salg af tjenester

Mikrochips og råvarer

Selv om presset er faldet i juli, understreger den amerikanske centralbank, at forsyningssituationen stadig er udfordret langt ud over normalen.

- Vores medlemmer er også fortsat presset. Især leverancer af mikrochips er en udfordring for mange virksomheder, hvor elektronik er en væsentlig bestanddel af deres produkter. Og selv om det måske kun er en lille del af det færdige produkt, kan man jo altså ikke levere noget færdigt, før det hele er med, siger Peter Thagesen.

Han vurderer, at krigen i Ukraine kan betyde, at forsyningskæderne kan være udfordret en rum tid endnu.

- Som alle ved, har Rusland været storleverandør af gas og olie. Det har de også været på eksempelvis kunstgødning og stål. Og selv om krigen i Ukraine kommer til en afslutning, vil Rusland være en problematisk handelspartner i mange år fremover, siger Peter Thagesen.

Derudover er der stigende pres på den frie verdenshandel, hvor handelshindringer bliver stadig mere udbredte.

- For en lille åben økonomi som den danske er det stærkt problematisk. Vi lever af eksport, men virksomhederne er også afhængige af import fra verdensmarkedet. Derfor er det afgørende, at Danmark og EU arbejder for at udvikle det transatlantiske samarbejde og den globale frihandel. Ikke mindst i forhold til den nødvendige grønne omstilling, siger Peter Thagesen.

Læs også: IMF med opråb til danske virksomheder: Spred jeres forsyningskæder ud

Fakta

Supply chains netværk

Har du ansvar for supply chain eller logistik i din virksomhed? Kom med i et professionelt netværk i DI

Læs mere: Supply chain

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Thagesen

Peter Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold