Walbom A/S' ejer, Jens Geschwendtner mener det er vigtigt at få bredt budskabet ud til andre virksomheder om, at russerne nu forsøger at lokke virksomheder til at omgå sanktionerne.

Foto: Walbom
19.09.22 DIB Nyheder

Advarsel: Russisk trick kan lokke virksomheder i uføre

Rusland er så presset på leverancer, at de  forsøger at få  danske virksomheder til at omgå sanktioner. Det erfarede Walbom A/S, som slog alarm. DI opfordrer alle til at være ekstra opmærksom på mystiske henvendelser.

“Hallo kære - Vi er den lokale officielle distributør af 3M i Rusland. Men på grund af den velkendte situation, er 3M stoppet med at gøre forretning i Rusland. Derfor søger vi leverandører af 3M produkter via parallel import. Vi kan betale gennem vores partnere i Georgien og Kazakhstan. Giv venligst besked hvis det har interesse.”

Den besked dumpede ind i Jens Geschwendtners mailboks den 1. september fra en russisk afsender, som han aldrig havde gjort forretning med før. Og det kommer han heller ikke til, fortæller han.

- Vi har aldrig og vil ikke levere nogle produkter til Rusland. Slet ikke den slags produkter, der er på sanktionslisten. Jeg var totalt overrasket over den hilsen, der jo lige nøjagtigt opfordrer til at begå noget ulovligt og omgå Vestens sanktioner imod Rusland, siger Jens Geschwendtner.

Overblik: Se mere om sanktioner mod Rusland

Advarede straks

I 47 år har Jens Geschwendtner  i sit handels- og produktionsfirmaet Walbom A/S, leveret specielle kemikalier i Norden og til nogle af landets største virksomheder. Kemikalier, der blandt andet bruges til at beskytte elektronik i flyindustrien, herunder forsvarets F16 fly. Russerne kan bruge kemikalierne til deres egen flyindustri – og eventuelt også deres krigsmateriel.

Walboms ejer valgte fluks at kontakte 3M og advarede dem om, at russiske købere forsøgte at skaffe deres specielle kemikalier af omveje, der strider mod sanktionerne. Det amerikanske firma meddelte i marts, at den suspenderer alle forretninger i Rusland.

Og efterfølgende kontaktede Jens Geschwendtner Dansk Industri og FET om det samme.

- Jeg synes det er vigtigt at få bredt budskabet ud til andre virksomheder om, at russerne nu forsøger at lokke virksomheder til at omgå sanktionerne. Russerne  kan være heldige, at modtageren ikke er opmærksomme. Eller det kan friste nogle til bevidst at begå ulovligheder. Det skal vi gøre alt for at standse, siger Jens Geschwendtner.

Læs også: Dansk virksomhed registrerer krigens rædsler

DI: Virksomheder skal være opmærksomme

Dansk Industri er helt enig og ser god grund til, at Walboms erfaring bliver bragt videre til andre virksomheder, så de er mere opmærksomme på den type henvendelser. Seniorchefkonsulent Peter Bay Kirkegaard, der arbejder med global handel og investeringer, ser mailen til Walbom som klart udtryk for, at sanktionerne for alvor begynder at ramme den russiske industri.

- Det gælder også særligt russernes muligheder for at producere avancerede våbensystemer. Derfor vil de gå meget langt i forsøget på at få fat i de produkter, som de skal bruge, siger Peter Bay Kirkegaard.

Peter Bay Kirkegaard er i kontakt med en stribe af de danske virksomheder, der har været nødt til at gentænke deres eksport og trække sig ud af Rusland, for at følge EU’s sanktioner, der løbende er strammet op. 

- Og vi ved derfor, at danske virksomheder er meget opmærksomme på, at deres produkter ikke ad omveje havner i Rusland, men der er grund til at være ekstra opmærksom i denne tid, siger han.

Læs også: Sådan kæmper ukrainske arbejdsgivere for at brødføde og bevæbne Ukraine

Peter Bay Kirkegaard

Peter Bay Kirkegaard

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4685
  • Mobil +45 2311 9479
  • E-mail pbki@di.dk

Relateret indhold