Teksten er skrevet af Rikke Bjerregaard, arkitekt maa, mdb, partner i CJ Arkitekter

Foto: CJ Arkitekter
30.09.22 DIB Nyheder

Arkitektens bedste energispareråd: Luk solen ind og sæt en prop i træk

CJ Arkitekter rådgiver danske virksomheder og boligejere om renovering og nybyggeri. Her får du deres bedste råd til energibesparelser og et bedre indeklima.

Teksten er skrevet af Rikke Bjerregaard, arkitekt maa, mdb, partner i CJ Arkitekter

Ved både nybyggeri og renovering kan der spares energi både hurtigt og på den lange bane, for alle typer bygninger. Muligheden for at spare energi samtidig med opnåelse af et bedre indeklima er en vigtig del af vores DNA, og derfor altid en del af et projekt - fordi det er sund fornuft.

Det er altid et godt råd at udnytte solens energi, hvorfor særligt vinduerne har stor betydning for bygningens energibehov.

Eksempelvis har vi for nylig renoveret og energioptimeret en 60’er villa for en familie, der troede, de havde behov for mere plads.

Efter kortlægning af behov viste det sig, at det var langt bedre helt at fjerne en tilbygning, for at kunne skabe en god indretning med bedre mulighed for udnyttelse af solvarmen. Det gav bedre bevægelsesmønstre og omplacering af det primære opholdsrum gav varmebesparelser og åbnede boligen mod de grønne omgivelser og lyset.

Lignende ændringer vil med også relativt let kunne udføres på mange eksisterende erhvervsbygninger. 

Læs også: Top 10 over energikrisens største regninger

Træk får rum til at føles koldere

Det samme kan siges om trækgener, som mange bygningsejere døjer med. Træk påvirker energiforbruget negativt, reducerer opholdsmuligheder og oplevelsen af bygningens komfort. Kroppen reagerer på omgivelserne: hvis der opleves træk, føles rummet koldere.

Hvis ikke der er træk men konstant temperatur, kan temperaturen ofte sænkes, og gulvarealet kan udnyttes bedre. Løsninger kan være lette: Tjek fuger og tætningslister, så der sikres tæthed, og tjek isoleringen: udskift eller tilføj mere.

Hvis træk og kuldenedfald fra vinduer erstattes af nye vinduer med varmetilskud/passiv solvarme, hører vi ofte brugernes begejstring: Rummene føles større, ganske enkelt fordi arealerne foran vinduerne er rare at opholde sig i.

Læs også: Virksomheder i fuld gang med grøn omstilling mangler lige nu 10.000 medarbejdere

Sæt ovenlys i mørke gangarealer

Bygninger fra hver tid har sine typiske elementer, hvortil energiforbedrende tiltag virker bedst. For nyere bygninger: udskiftning til lavenergiruder og større ruder, mere glas for udnyttelse af passiv solvarme, opfyldning af krybekældre og efterisolering af lofter.

Tilføjelsen af ovenlys i gangarealer, vil ændre et mørkt areal med behov for kunstig belysning til et dagslysfyldt areal med varmetilskud fra vinduerne.

Ældre ejendomme vinder bl.a. et lavere energiforbrug ved efterisolering af ydervægge: udvendigt hvis det arkitektonisk og bevaringsværdigt er muligt, eller indvendigt ved hulmursisolering. En kæmpe fordel for energiforbruget og komforten.

Lavenergiruder, isolering af taget, opdatering af installationer samt efterisolering af rør giver lavere varmetab og energiforbrug.

Det er disse små tiltag; at gøre bygninger mere tætte, der virker hurtigst, billigst og mest effektivt.

Husk også ventilationen af bygningen, enten naturlig eller mekanisk: fugtig luft kræver mere energi at opvarme end tør luft, og det sikrer desuden et sundere indeklima.

Dertil kan opdatering af bygningens varmsystem give besparelser fx ved udskiftning af oliefyr og elvarme til varmepumper. 

Læs også: Gigantregning vokser: 50 mia. kr. er virksomhedernes meromkostning til gas og el

Tag arkitekten med på råd

Nye bygninger bør altid designes som lavenergi med fokus på bæredygtige materialevalg.

Denne type bygninger giver et supergodt indeklima - win-win - da glæden ved ophold, som altid er dejligt varmt og tørt uden træk og med meget lavt energiforbrug, er stor.

DGNB standarden eller passivhusets tommelfingerregler kan være gode rettesnore for projekter ved både renovering og nybyg.

Kortlægning af brugernes behov og anvendelsen af bygningen er for os det logiske sted at starte for en forståelse for målet. En god snak om udfordringer og muligheder kan sikre projektet de rigtige løsninger. Og ofte skal der ikke så meget til, for at kunne opnå energioptimeringer. Dertil vindes, at renoveringer ofte sikrer et lavere klimaaftryk, og dermed højere grad af bæredygtighed.

Tag din arkitekt med på råd for den bedste forståelse af bygning og behov: I vinder en god tilrettelæggelse af energioptimering for lige netop jeres bygning, således arkitektur og smukke delelementer bevares, mens indeklimaet, komforten og energiregningen forbedres.

Læs også: Fremrykket Erhvervspulje giver lettere hjælp til at spare på gassen

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Maria Nielsen

Maria Nielsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3152
  • Mobil +45 2096 4044
  • E-mail mnie@di.dk

Relateret indhold