Danmark ligger i år nr. 1 i IMD’s Digital Competitieness Ranking

29.09.22 DIB Nyheder

Danmark topper global rangliste over digitalisering

Danmark rykker op på en digital førsteplads efter sidste års fjerdeplads, viser ny undersøgelse fra IMD.

Danmark indtager I år førstepladsen i IMD World Digital Competitiveness Ranking, som er udarbejdet af IMD World Competitiveness Center for sjette år i træk.

- Det er rigtig flot, at Danmark i år ligger nr. 1 i IMD’s Digital Competitieness Ranking. Det er en betydelig forbedring fra 2021, hvor vi samlet lå på en fjerdeplads. Den flotte placering viser, hvor gode vi er til at udforske og adoptere nye teknologier, og det skal vi være stolte af, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI Digital.

Dykker man ned i kategorierne, er det især den private og offentlige sektors evne til at adoptere teknologier og evnen til at integrere ny teknologi, der resulterer i den flotte placering.

- Det skal vi blive ved med, for det har afgørende betydning for virksomhedernes produktivitet, effektivitet og konkurrenceevne, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Læs også: iværksættere giver Google, Microsoft og Ørsted et løft

Stor mangel på it-faglærte

Der er også kategorier, hvor Danmark halter bagefter.

- Det gælder bl.a. i vores investeringer i forskning og uddannelser. Det er bekymrende, for hvis vi fortsat vil være i superligaen, når det kommer til vores digitale konkurrenceevne, er det vigtigt, at vi har et stærkt uddannelsesmæssigt fundament, som udvikler høje faglige it-kompetencer. Desværre har vi i årevis haft problemer med manglende it-kompetencer, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Hun henviser til en nylig undersøgelse lavet af Rambøll, som viser, at 8 ud af 10 virksomheder har problemer med at rekruttere it-faglært arbejdskraft.

- Så selvom vi er gået fra en ottendeplads i 2021 til en sjetteplads i kategorien ”Knowledge”, er det ikke godt nok. Vi skal blive bedre til at få skaffet de it-kompetencer, som vores samfund og virksomheder har brug for. Det vil uden tvivl blive en hæmsko for den digitale udvikling og vores konkurrenceevne, hvis ikke vi snart får løst problemet, siger Rikke Hougaard Zeberg.

DI har flere forslag til løsninger på problemet.

- Det er blandt andet, at vi skal have indført obligatorisk teknologiforståelse på skoleskemaet i folkeskolerne, og at de it-uddannelser, som år efter år afviser kvalificerede ansøgere, skal have mulighed for at optage alle kvalificerede kandidater. Herudover skal vi have fjernet flere af de administrative barrierer, der er, når virksomhederne ansætter it-specialister fra udlandet, og vi skal åbne for, at der kan komme flere internationale studerende på de danske it-uddannelser, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Læs også: DI: Vigtigt at uddannelser rykker tættere på erhvervslivet

Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold