I første omgang kom 36 entreprenørmaskiner afsted til Ukraine for at hjælpe med oprydningsarbejdet. Nu kommer yderligere 50 maskiner, der omfatter alt lige fra store gravemaskiner, lastbiler og trailere til tungt udstyr, afsted.

14.09.22 DIB Nyheder

Danske entreprenørmaskiner skal rydde op i ”blodigt rod”

Danske entreprenørmaskiner hjælper lige nu Ukraine med at rydde op og genopbygge Mykolaiv og andre ødelagte byer. Ny sending maskiner er nu på vej med hjælp fra Erhvervsministeriet, DI samt danske fonde og virksomheder.

Det var en no-brainer da Jesper Arkil, formand for Dansk Infrastruktur og bestyrelsesformand i entreprenørvirksomheden Arkil i foråret 2022 fik en henvendelse fra Erhvervsministeriet.

Henvendelsen gik på, om han kunne hjælpe med at skaffe entreprenørmaskiner til oprydning og genopbygning i Ukraine.  

- Den ukrainske ambassade havde bedt om hjælp fra Danmark. Der var stort behov for materiel, efter at russerne havde trukket sig ud af Kiev. Der var et blodigt rod, og folk var fanget i flere områder. Ligesom alle andre synes jeg, det er forfærdeligt, hvad der foregår i Ukraine, så selvfølgelig ville jeg gerne hjælpe, siger Jesper Arkil.

Men situationen var ikke nem. Der var fuldt tryk på kedlerne i Danmark og derfor også stort behov for maskiner. Og det var vigtigt, at de maskiner, der skulle til Ukraine, var fuldt funktionsdygtige.

- Det lykkedes os i første omgang at stampe maskiner op af jorden fra Danmark og Tyskland, og jeg er meget glad for, at vi i Danmark har været langt foran andre lande til at komme med den slags hjælp. Også selv om det har været en stor og tidskrævende udfordring at få dem transporteret afsted med hjælp fra Beredskabsstyrelserne i Danmark og Ukraine, siger Jesper Arkil.

Læs også: Carlsberg Ukraine skaber jobs til 20.000 under krigen

Flere maskiner på vej

I et samarbejde mellem Erhvervsministeriet, DI samt danske fonde og entreprenørvirksomheder lykkedes det i første omgang at få 36 entreprenørmaskiner afsted til Ukraine for at hjælpe med oprydningsarbejdet. Nu kommer yderligere 50 maskiner, der omfatter alt lige fra store gravemaskiner, lastbiler og trailere til tungt udstyr,  afsted.

Nogle af maskinerne kommer efter planen ned til havnebyen, Mykolaiv, hvor Danmark har en ledende rolle i genopbygningen af byen, og som er ramt af omfattende bombardementer. Det er den ukrainske regering, som har efterspurgt de specifikke maskiner, og de første 15 maskiner af anden sending er allerede sendt afsted.

- Fra dansk side vil vi gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe det ukrainske folk. Lige nu fjerner danske maskiner derfor murbrokker fra byer som Mykolaiv, hvor der før lå boligblokke, butikker og skoler. Det er en helt urimelig situation for de mange ukrainere, der før havde hele deres liv der, hvor murbrokkerne nu ligger. Jeg er stolt over, at vi nu sammen med DI, danske virksomheder og fonde kan intensivere hjælpen, som den ukrainske regering har efterspurgt, så mange ukrainere kan få deres hjem tilbage, siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Læs også: Dansk virksomhed registrerer krigens rædsler

Fonde har doneret indkøb

Indkøb af maskinerne er sket med bidrag fra en række private fonde, herunder bl.a. Novo Nordisk Fonden, Poul Due Jensens Fond og Lego Fonden, mens maskinerne er fundet gennem en blanding af producenter, leverandører, maskinhandlere og entreprenørvirksomheder.

- Der har været stor villighed til at bruge tid og kræfter på at finde maskinerne, selv om manglen på materiel også er stor i Danmark, og muligheden for at erstatte maskiner med nyindkøb har været udfordret af lange leveringstider og forsyningskrise. Det har fungeret godt med donationer fra fondene og en uvildig vurdering af maskinerne, der har sikret, at maskinerne er købt til en rimelig pris, og ingen kan blive beskyldt for at prøve at udnytte krisen til at slå plat på udtjent materiel, siger Jesper Arkil.

I Dansk Industri (DI) glæder politisk direktør Emil Fannikke Kiær sig over samarbejdet, som han håber kan fortsætte.

- De russiske ødelæggelser i Ukraine er forfærdelige. Ukrainske byer er i store områder jævnet med jorden, så vi er i DI meget glade for allerede nu, mens krigen stadig raser, at kunne hjælpe med den langvarige genopbyggelse af Mykolaiv og andre områder. Ukraine skal genopbygges til at blive et stærkt og velfungerende land, og entreprenørmaskinerne er den helt konkrete første hjælp fra Erhvervsministeriet og vi andre samarbejdspartnere, siger direktøren.

Læs også: DI er med i nyt partnerskab om genopbygning af Ukraine

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Torben Liborius

Torben Liborius

Underdirektør, Chef for Dansk Infrastruktur

  • Direkte +45 7216 0106
  • Mobil +45 2332 3495
  • E-mail tli@di.dk

Relateret indhold