27.09.22 DIB Nyheder

DI: Her er vejen til 100 pct. grøn energi i 2030

Danmark og resten af verden oplever den værste energikrise i nyere tid. Løsningen findes i den grønne omstilling, og derfor kommer DI med 26 initiativer til, hvordan vi kan bruge vores energi mere effektivt, løsrive os fra naturgas allerede i 2027 og få 100 pct. grøn energi i 2030.

Energikrisen kradser i Danmark. Borgere og virksomheder mærker konsekvenserne med tårnhøje energiregninger. I 2022 står dansk erhvervsliv til at få en ekstraregning på 50 mia. kr.

Vejen ud af krisen går via en grøn kurs, og derfor præsenterer landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, 26 initiativer, der sikrer, at vi kan løsrive os for naturgas i 2027 samt have 100 pct. grøn energi i nettet i 2030.

Læs: DI's plan for grøn energi

- Vi skal både håndtere en alvorlig energikrise, klimakrise og forsyningskrise. Heldigvis er den grønne omstilling løsningen på alle kriserne. Vi har virksomheder, der er verdensmestre i udvikling af grøn teknologi. Men hvis vi skal nå i mål kræver det, at vi samarbejder på tværs af sektorer, og det har vi hele 26 forslag til, hvordan vi kan gøre bedre, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

DI’s grønne plan lægger op til et kursskifte i den måde dansk energipolitik forløber i dag. Initiativerne er en køreplan for, hvad der skal sættes i gang og hvornår, så vi kan effektivisere energiforbruget, udrulle mere vedvarende energi og biogas uden bureaukratiske benspænd, som sætter Danmark bagud i klimakampen.

Turbo på grøn energi

- Der skal turbo på udbygningen af vedvarende energi, så vi får 100 pct. grøn energi i 2030. I dag tager det næsten ni år at lave en havvindmøllepark, og det skal vi have ambitioner om at gøre på den halve tid. Bureaukrati og ineffektive processer spænder ben for den grønne omstilling, og det er virksomheder og borgere ikke tjent med i en tid, hvor vi har mere brug for billig energi end nogensinde, siger Lars Sandahl Sørensen.

For et par uger siden meddelte regeringen, at alle borgere og virksomheder skal spare på energien, så Danmark ikke havner i en decideret forsyningskrise og må afbryde strømmen. Den mest effektive måde at spare på energien, er ved at bruge mindre af den og samtidig bruge den mere effektivt.

- Jeg har ikke mødt en eneste virksomhed, der ikke er interesseret i at spare på energien. Ud over at vi skal huske at slukke lyset og generelt bruge mindre energi, ligger det lige til højrebenet, at udrulle energieffektive løsninger i kæmpe skala. Men det kræver, at man politisk beslutter at satse på teknologien og samtidig laver en national strategi for energieffektivitet, så vi sætter ind de helt rigtige steder. Det er både godt for klimaet og pengepungen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Ni ud af 10 virksomheder berørt af gasmangel

En ny rundspørge fra DI viser, at ni ud af 10 virksomheder vil blive ramt på omsætningen, hvis der ikke er tilstrækkeligt med gas til Danmark og Europa. Det haster med at finde alternativer til gas, og derfor foreslår DI, at vi skal omstille til biogas, og dermed udskifte den sorte gas med en grøn og klimaneutral gas i 2027. I Danmark udgør biogas kun 25 pct. af vores grønne energi.

- Vi skal hurtigst muligt løsrive os fra russisk fossilt energi. Hvis vi begynder at satse stort på biogas, så kan vi blive fuldstændigt fri for naturgas allerede i 2027 – altså om blot fem år. Men det kræver simpelthen, at der bliver bygget flere biogasanlæg og udbud kommer i proces meget, meget hurtigere, siger Lars Sandahl Sørensen.

Hvis hele DI’s grønne køreplan kommer på skinner, vil det koste 120-165 mia. kr. Det skal finansieres af energiselskaber og pensionskasser.

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold