Fra venstre: Jesper Toft Mathiasen, formand DI Sydvestjylland, regional vice President Lineage Logistics, Vejens borgmester Frank Schmidt-Hansen, DI medlemsdirektør Anders Søndergaard Larsen og formand for Udvikling Vejen, Ole Stubbe.

Foto: Ludvig Dittmann
07.09.22 DIB Nyheder

Vejen kåret til Danmarks mest erhvervsvenlige kommune

DI-analyse baseret på knapt 8.000 virksomheders svar sætter for første gang Vejen Kommune øverst på ranglisten over landets mest erhvervsvenlige kommune.

Ikast-Brande Kommune har vundet DIs Lokal Erhvervsvenlighed 11 ud af 12 år. Men i år – 13. gang prisen bliver uddelt - er det slut. Vejen Kommune stormer ind på førstepladsen, og med Morsø Kommune på andenpladsen er Ikast-Brande i år henvist til bronze-pladsen.

Mere end fire ud af fem virksomheder i Vejen Kommune vender i 2022 tommelfingeren opad til kommunens erhvervsvenlighed.

- Når nu Ikast-Brande skulle skubbes ned af piedestalen, så er det ikke helt overraskende at det er Vejen, der gør det. I 2020 blev de nummer to og sidste år fik de en fjerdeplads. Det er således en mangeårig indsats, der giver Vejen den flotte sejr i år, siger medlemsdirektør i DI Anders Søndergaard Larsen.

Læs hele analysen: Lokal Erhvervsvenlighed 2022

Forbedringer på flere områder

Fra 2021 til i år har Vejen Kommune forbedret sig på de fleste af parametrene i DI’s årlige undersøgelse. Og sammen med Herning Kommune vinder de kategorien ’Overordnet erhvervsvenlighed’, hvor virksomhederne vurderer deres generelle tilfredshed med kommunens erhvervsvenlighed, og om de vil anbefale andre virksomheder at flytte til kommunen.

- Alle kommunens medarbejdere har en stor andel i, at vi er nået helt til tops - uden deres indsats var vi aldrig nået hertil. Vi har i flere år ligget højt på listen, og det er en stor forløsning endelig at få 1. pladsen. Det er en fantastisk anerkendelse at få fra vores virksomheder, at de sætter pris på den indsats og service vi gør os umage med at yde overfor dem, siger borgmester i Vejen Frank Schmidt Hansen (K).

Vejen bedst til at sikre arbejdskraft

Vejen Kommune vinder udover den samlede undersøgelse også kategorien Arbejdskraft, hvor kommunen går frem fra en andenplads i sidste års undersøgelse.

Hvor Vejen ikke var en helt uventet vinder i år, så ser det anderledes ud med andenpladsen. Landets næstmest erhvervsvenlige kommune i 2022 er nemlig Morsø, som er i top 10 for første gang. Siden 2016, hvor kommunen opnåede en 63. plads, er Morsø stort set uafbrudt rykket opad på ranglisten. Og Morsø Kommune er første kommune nogensinde, der vinder tre kategorier, ’Sagsbehandling’, ’Uddannelse’ og ’Digitale Rammer’.

- Resultatet for den nordjyske ø-kommune Morsø er næsten lige så imponerende som Vejens. Morsø prioriterer erhvervslivet meget højt, og det giver pote i undersøgelsen. Stort tillykke til Morsø, siger Anders Søndergaard Larsen.

Vi har i flere år ligget højt på listen, og det er en stor forløsning endelig at få 1. pladsen. Frank Schmidt Hansen (K), borgmester, Vejen

Vestjylland bedste landsdel

Når resultaterne deles op på landsdele, så er der gode nyheder for flere landsdele. Vestjylland har – trods sejren til Vejen Kommune – overhalet Sydjylland som var bedste landsdel sidste år. Den gennemsnitlige placering for de otte kommuner i Vestjylland - Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer og Viborg kommuner – er nemlig 19. Gennemsnittet i Sydjylland er 21, og de to jyske landsdele skiller sig ud, som de klart mest erhvervsvenlige i landet.

- De to jyske landsdele gør det virkelig godt. Kommunerne gør sig umage for at tiltrække virksomheder, bosættere og arbejdspladser, og der er en sund konkurrence imellem dem. Og når kommunerne skaber gode forhold for virksomhederne, så skaber det også bedre velfærd i kommunerne, siger Anders Søndergaard Larsen.

Nordjyllands kommuner er gået mere end seks pladser frem i gennemsnit, og kommunerne i Syd- og Vestsjælland er i gennemsnit gået mere end otte pladser frem.

- Det er tiltrængt fremgang for områder, som i de foregående år har haft det svært i Lokal Erhvervsvenlighed, siger Anders Søndergaard Larsen og fortsætter:

- Jeg håber, at kommunerne i Nordjylland og på Sjælland vil fortsætte og intensivere det gode arbejde med at skabe gode vilkår for virksomhederne. Det lønner sig og bliver til gavn for alle i kommunen.

Læs også: DI-plan vil skaffe op til 80.000 ekstra hænder

Hjælp til arbejdskraft topper

De næsten 8.000 virksomheder har også svaret på, hvilket område, som de finder vigtigst, at politikerne i både kommuner og i Folketinget gør noget ved. For begge parter er svaret arbejdskraft.

I alle tidligere år – hvor vi kun har spurgt til virksomhedernes foretrukne kommuneindsats - har infrastruktur været virksomhedernes højest prioriterede område. Foruden de mange svar fra virksomhederne er kommunerne også vurderet på 38 statistiske parametre.

Læs også: Medarbejdermangel er danske virksomheders største bekymring

Annette Christensen

Annette Christensen

Chef for Erhvervsudvikling & DI i Aarhus

  • Direkte +45 3377 4838
  • Mobil +45 2829 8384
  • E-mail anch@di.dk

Relateret indhold