Topsoe har en lang tradition for at byde ind med løsninger på nogle af verdens største problemer, fortæller CEU Roeland Baan.

Foto: Thomas Arnbo
14.09.22 DIB Nyheder

Topsoe i historisk sats på grøn energi

Topsoe A/S  investerer 2 mia. kr. i verdens største elektrolysefabrik, der kan sikrer Danmark en  grøn førerposition. CEO Roeland Baan fortæller om det største projekt i virksomhedens historie.

Hvorfor starter Topsoe byggeri af gigantisk elektrolysefabrik?

– Fordi der er alt for få af de elektrolysatorer, der er nødvendige for at spalte vand til brint og ilt. Brint er afgørende for den grønne omstilling, fordi brint både kan opbevares, bruges som brændstof og som komponent i kemikalier. Power-to-X (PtX) er, hvis man bruger bæredygtig strøm fra for eksempel vindmøller til at lave brinten med. Men igen, det kræver elektrolysatorer, og dem sender Topsoe på markedet i stor skala fra 2025, når fabrikken i Herning – som bliver verdens største – er klar.

Hvem får gavn af det?

– Typisk de industrier der har svært ved at blive elektrificeret direkte – luftfart, søfart, cement, stål og tung vejtransport, der i dag samlet set står for cirka 70 procent af verdens CO2-udledning.

Hvad risikerer I?

– De 2 mia. kr., vi bruger på fabrikken, er Topsoes største investering nogensinde. Vi synes selv, det er et stort og modigt sats, men også ét familien og aktionærerne går ind i med åbne øjne. Vores konkurrenter i for eksempel Frankrig får enorme statslige tilskud. Men det tager vi bare som en ekstra udfordring og satser på at være så meget desto mere effektive og innovative.

Læs også: DI Pris-kandidat lytter sig frem til utætte vandrør

Hvad er potentialet for Topsoe?

– Topsoe har en lang tradition for at byde ind med løsninger på nogle af verdens største problemer. I dag bidrager vores teknologi til, at for eksempel SAS kan flyve på grønt flybrændstof produceret på vegetabilsk fritureolie fra McDonalds. Og så selvfølgelig elektrolysatorerne der er nødvendige for at gøre grøn energi endnu mere anvendelig. For os handler det ikke kun om at tjene penge men også om at være på en mission. Vi har 30 år, hvis vi skal bremse den globale opvarmning. Det skal gå stærkt og være effektivt, og den mission er jeg superstolt over at være CEO for.

Hvad er potentialet for Danmark?

– I første omgang 200 arbejdspladser på fabrikken i Herning plus de mange hundrede afledte job. Derudover er der et enormt potentiale for vores eksport af elektrolysatorer. Vores sats er med til at cementere Danmarks position og image som et grønt foregangsland. Som Vestas og Ørsted. Siden vi annoncerede, har vi oplevet en massiv interesse fra udlandet – vi skaber overskrifter, og der er utrolig mange virksomheder, der gerne vil handle eller samarbejde med os.

Hvorfor skal Topsoe vinde DI Prisen 2022?

– Vores investering er et stort og modigt sats. Og præcis det der er nødvendigt for at få PtX-­teknologien op i den nødvendige skala.

Læs om de øvrige kandidater til DI Prisen i magasinet nedenfor

Fakta

TOPSOE A/S

  • Virksomheden er grundlagt i 1940 og har hovedsæde i Lyngby.
  • Udvikler lav-emissionsløsninger til industri og transportsektor.
  • Har 2.100 medarbejdere og en omsætning på 6,2 mia. kr. (2021).

Derfor er Topsoe nomineret til DI Prisen:

  • I global front med PtX-løsning, med modige investeringer i energiforsyning.
  • Kan skabe nyt, grønt industrieventyr med stort eksportpotentiale.
  • Kan medvirke til at løse forsyningskrise i takt med at vi skruer ned for olie og gas.
  • Se præsentation af Topsoe nedenfor: 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Thomsen

Louise Thomsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3307
  • Mobil +45 2617 1327
  • E-mail lout@di.dk

Relateret indhold