25.09.22 DIB Nyheder

DI: Vigtigt at uddannelser rykker tættere på erhvervslivet

Det er positivt, at regeringen lægger op til reformer på uddannelsesområdet, som rykker de studerende tættere på virksomhederne, siger landets største erhvervsorganisation DI.

Regeringen lægger i mandagens udspil om ”Danmark Kan Mere 3” op til store reformer på uddannelsesområdet, hvor lange videregående uddannelser målrettes erhvervslivet. Erhvervsuddannelserne skal derudover have et tiltrængt økonomisk løft, mens flere kandidatuddannelser skal halveres i tid.

- Det er rigtig godt, at regeringen har modet og politisk vilje til at tænke nyt i forhold til vores uddannelsessystem. Vi har længe peget på en bedre kobling mellem lange videregående uddannelser og erhvervslivet, og regeringen skal have ros for at fremlægge sit bud på dette, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

I udspillet lægger regeringen op til at styrke erhvervsuddannelserne.

- Det er positivt, at regeringen vil give erhvervsuddannelserne et stærkt tiltrængt økonomisk løft. Vi har længe haft brug for flere faglærte, og vi kommer til at mangle rigtig mange i fremtiden for at komme i mål med den grønne omstilling, siger Lars Sandahl Sørensen.

Tekniske og naturvidenskabelige fag bør undlades

Regeringen foreslår også, at op til hver anden universitetsstuderende skal have en etårig kandidatuddannelse mod i dag en toårig.

- Kvaliteten er en helt afgørende faktor. Jeg er glad for, at regeringen lægger op til at erhvervskandidatuddannelser skal bruges i højere grad, for netop her er der en direkte kobling til erhvervslivet, siger Lars Sandahl Sørensen og tilføjer: 

- Men inden vi skærer et år af kandidatuddannelserne, skal vi være helt sikre på, at det er den rette løsning i forhold til arbejdsmarkedet, der venter i fremtiden. Jeg udelukker bestemt ikke noget på forhånd, og vi er glade for, at regeringen inviterer til dialog om spørgsmålet, som vi går konstruktivt ind i. Men at skære et år af halvdelen af de lange videregående uddannelser lyder umiddelbart af meget, og vi kan ikke forestille os, at det skal gælde de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser. Danmark har et stort behov for specialistuddannelser i fremtiden på allerhøjeste niveau. Til gengæld giver det god mening at luge ud i uddannelser, hvor vi ved, at ledigheden er høj.

DI vil følge det videre arbejde

Afslutningsvis understreger Lars Sandahl Sørensen vigtigheden af løbende at følge op og justere ind efter behov.

- Når vi laver sådanne uddannelsesreformer, så skal vi naturligvis også følge effekterne og være klar til at justere yderligere, hvis det viser sig klogt og nødvendigt. Også i dette arbejde stiller DI sig til rådighed med viden om de konkrete effekter og konsekvenser af moderniseringen og reformeringen af uddannelsesområdet.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Mikkel Haarder

Mikkel Haarder

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3574
  • Mobil +45 2577 9161
  • E-mail miha@di.dk

Relateret indhold