Kampstrups intelligente målere hjælper med at opfylde verdensmålene for rent vand og mindre CO2-udledning., fortæller CEO Kim Lehmann

Foto: Christer Holte
15.09.22 DIB Nyheder

DI Pris-kandidat lytter sig frem til utætte vandrør

Kamstrup har udviklet en vandmåler, der ”hører”, når der er brud på vandrør, slår alarm og dermed mindsker spild af vand.

Hvad er Kamstrups akustiske lækageovervågning (ALD) i praksis?

– En mini overvågnings- og alarmcentral til vandrør. Inde i Kamstrups intelligente vandmålere sidder en sensor, der måler lydtrykket i ledningsnettet. Der sidder også en mikrochip, der analyserer og sender krypterede data afsted til forsyningsselskabet. De opsamlede data bliver behandlet af kunstig intelligens, sammenholdt med data fra nærområdet, filtreret for unødvendig info og - hvis der er et brud – sendt afsted som en alarm til kunden.

Hvem har gavn af, at man kan lytte på rørene?

– Primært vandforsyningsselskaberne. Hvis de i dag har mistanke om brud, skal de fysisk sende folk ud i et kæmpe område med for eksempel 200 husstande. Derude skal de eftersøge manuelt og lytte på rørene, så de kommer tættere og tættere på og til sidst finder lækagen. Det koster mange ressourcer – herunder tid. Derudover står mange brud bare og siver – måske i årevis, så drikkevandet aldrig når frem. Det dur ikke.

Hvorfor ikke, det er vel bare vand?

– Rent drikkevand er ikke en uendelig ressource, tværtimod. Mange steder i verden taber man op mod 50 procent og kæmper allerede nu med mangel på rent vand. I EU har visse lande et tab af rent vand på over 20 procent, de taler bare ikke gerne om det. Derudover er produktionen af rent vand enormt dyrt i både tid, energi og dermed CO2. Det vil sige, jo mere vi – med for eksempel Kamstrups intelligente målere – kan mindske tab af rent drikkevand, jo mere kan vi nedbringe klimatrykket og fremme bæredygtigheden.

Læs også: Topsoe i historisk sats på grøn energi

Hvad er potentialet?

– Enormt. Særligt i forhold til eksport. I 2010 havde Kamstrup ingen vandforretning. I 2021 rundede vi rekorden med én milliard kroner i ordrer. I år rundede vandforretningen en milliard kroner i ordreindgang allerede i starten af juni. Vi har ærlig talt så svært ved at følge med blandt andet på grund af komponentmangel, at vi lige nu anbefaler vores meget begejstrede kunder at starte med mindre pilotprojekter.

Hvorfor skal Kamstrup vinde DI Prisen 2022?

– Vores intelligente målere hjælper med at opfylde verdensmålene for rent vand og mindre CO2-udledning. Når jeg er ude at møde vores vandforsyningskunder alle steder i verden, oplever jeg helt tydeligt, at det produkt, jeg kommer med, tilfører ægte værdi. Derudover får den almindelige forbruger en bedre service med lækageovervågning. Og tro mig, efter tre vandskader i mit eget hus og sommerhus, er det utrolig nyttigt, siger Kamstrups CEO, Kim Lehmann.

Læs om de øvrige kandidater i DI Business magasinet nedenfor

Fakta

KAMSTRUP A/S

  • Virksomhed blev grundlagt i 1946 og har hovedkvarter i Skanderborg.
  • Udvikler og producerer intelligente energi- og vandløsninger.
  • 1.500 medarbejdere og en omsætning på 2,4 mia. kr. (2021).

Derfor er Kamstrup nomineret til DI Prisen:

  • Produkt kan reducere enorme mængder af vandspild.
  • Det sikrer, at flere på kloden får adgang til en ressource, som bliver mere knap.
  • Produktet har et stort eksportpotentiale.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Thomsen

Louise Thomsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3307
  • Mobil +45 2617 1327
  • E-mail lout@di.dk

Relateret indhold