29.09.22 DIB Nyheder

Humøret er kulsort i erhvervslivet

Danske virksomheders humør er ligeså mørkt som det kolde efterår. Det kan blive endnu værre den kommende tid, siger DI’s chef for økonomisk politik og analyse.

Erhvervstillidsindikatoren faldt i september til 94,3 fra 100,1, viser tal fra Danmarks Statistik. Indikatoren er et vigtigt pejlemærke for tilstanden i dansk økonomi, og vi går en fremtid i møde, hvor økonomien slår bak, vurderer DI.

- Det store fald er drevet af flere faktorer, men det, som springer mest i øjnene, er den faldende ordrebeholdning i både industrien og byggeriet. Det får den samlede erhvervstillid til at falde markant, og vi ser ind i et scenarie, hvor økonomien bremser op og slår bak, siger Morten Granzau, chef for Økonomisk Politik og Analyse i Dansk Industri.

Den globale økonomiske usikkerhed er medvirkende til de danske virksomheders dystre syn på fremtiden.

- Gassituationen og inflation i Europa er de helt store usikkerhedsmomenter for virksomhederne, som for alvor trækker økonomien ned. Hvis der ikke kommer tilstrækkeligt med gas til Europa, vil ni ud af 10 danske virksomheder blive ramt på omsætningen. Det viser en ny rundspørge blandt vores medlemmer. Mange virksomheder er derfor i fuld gang med at finde alternative energikilder til at holde deres aktiviteter kørende, siger Morten Granzau.

- Renterne stiger for at bekæmpe inflationen, men det trækker samtidig efterspørgslen ud af både den danske men også vores store eksportlandes økonomier. Mange danske virksomheder er meget afhængige af eksport, så dansk økonomi kommer ikke til at gå fri, siger Morten Granzau.

Læs analysen: Gasmangel i Europa vil ramme ni ud af 10 danske virksomheder

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold