- Rentestigningerne gør virksomhedernes lån dyrere. Det gælder i høj grad deres lån til deres bygninger, men stigende renter vil også gøre det dyrere at finansiere nye projekter og tiltag – og det kan potentielt være med til at bremse den grønne omstilling, siger han.

08.09.22 DIB Nyheder

Hver femte virksomhed presset af stigende renter

1 ud af 5 virksomheder kan blive presset på likviditeten som følge af de stigende renter, viser rundspørge til DI’s virksomhedspanel.

Når Den Europæiske Centralbank senere i dag hæver renten, er det ikke kun de danske boligejere, der bliver ramt. Det vil også gå ud over mange virksomheder, der kan forvente stigende finansieringsudgifter. Det konkluderer DI’s politisk økonomiske chef Morten Granzau Nielsen.

- Rentestigningerne gør virksomhedernes lån dyrere. Det gælder i høj grad deres lån til deres bygninger, men stigende renter vil også gøre det dyrere at finansiere nye projekter og tiltag – og det kan potentielt være med til at bremse den grønne omstilling, siger han.

DI’s betragtninger falder godt i tråd med nobelpristager i økonomi Joseph Stiglitzs perspektiv. Han var i går ude og advare om, at renterne er ved at stige for meget og for hurtigt, og at det kommer til at gå ud over den innovation og udvikling, som skal til for at løse mange problemer verden står overfor, blandt andet med energiforsyning.

- Rentestigningerne er nødvendige fordi, at inflationen har alt for meget fart på, så vi skal have taget fart ud af økonomien. Men det er klart, at det også kommer med en pris for både virksomhederne og forbrugerne, siger DI’s Morten Granzau Nielsen.

1 ud af 5 virksomheder kan blive presset på likviditeten

I DI’s rundspørge har 447 virksomheder svaret på, hvordan rentestigningerne påvirker deres virksomhed.

31 procent af virksomhederne har svaret, at deres samlede finansielle udgifter vil stige. Knap 20 procent svarer, at deres likviditet vil blive presset. Og 7 procent vurderer, at de  vil få sværere ved at få lånefinansiering. Der er dog også en lille del på 4 procent, der svarer, at deres finansielle udgifter vil blive mindre, hvilket skal ses i lyset af, at de negative renter er fortid.

- Virksomhedernes svar er et klart vidnesbyrd om, at det i disse dage bare bliver dyrere og dyrere at drive virksomhed. Energiomkostningerne stiger, råvarepriserne har været stigende og renterne stiger hurtigt. Det udfordrer mange virksomheder, som samtidig står i en situation med utrolig usikre fremtidsudsigter. Det er en dårlig cocktail for investeringslysten, siger Morten Granzau Nielsen fra DI.

Læs hele DI's analyse.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Relateret indhold