Kinaekspert Christina Boutrup var i paneldebat om en uforudsigelig verdenssituation med topchefer fra OECD, Ørsted og Arla under topmødet 2022.

27.09.22 DIB Nyheder

Nipper: ”Vi havde intet dilemma omkring russisk gas”

Europa kan ikke producere hovedpinepiller uden Kina, fortalte kinaekspert Christina Boutrup under paneldebat om en uforudsigelig verdenssituation med topchefer fra OECD, Ørsted og Arla.

Hvordan er Europa og Danmarks virksomheder stillet i en verden med krig i Europa og et uforudsigeligt Kina, der – som coronakrisen har vist os – er helt afgørende for danske virksomheders forsyningssituation?

Det var emnet for et panel bestående af Ulrik Vestergaard Knudsen, vicegeneralsekretær i OECD, Christina Boutrup, Kina-analytiker og Asien-korrespondent for TV2 samt Mads Nipper, CEO for Ørsted og Peder Tuborgh, CEO for Arla.

Ulrik Vestergaard mindede salen om, at Kinas økonomi er 10 gange større end den russiske, og at den internationale afhængighed af landet blandt andet af den grund er meget større end afhængigheden af Rusland.

En pointe der også blev understreget af Christina Boutrup, som påpegede de vestlige landes afhængighed af Kina i den grønne omstilling.

- Kinas rolle som leverandør af råstoffer til den grønne omstilling kan ikke overvurderes. Så hvis vi er bekymrede for vores afhængighed af russisk gas, skal vi i endnu højere grad være det for den afhængighed, og der er lange udsigter til at EU kan skabe en selvstændig forsyning. Det gælder i øvrigt også for noget så basalt som paracetamol til hovedpinepiller, hvor stort set al produktion sker i Kina, sagde Christina Boutrup.

Læs også: Sandahl med opråb: Vi må ud af det kollektive selvbedrag

Svært at kommunikere kompleks situation

Ørsteds topchef Mads Nipper fortalte på scenen om den situation, selskabet var i, da krigen brød ud, og Ørsted stod med en russisk gaskontrakt, der var umulig at rive i stykker.

- Det var sådan set ikke noget dilemma. Vi var nødt til at fastholde kontrakten, for gjorde vi det ikke, ville vi skylde russerne for gas, vi ikke fik, og som de så kunne afsætte til anden side. Det ville jo være helt vanvittigt at bidrage så uforsvarlig til deres økonomi.

Han ser nu ind i et marked, hvor det er ”skrigende åbenlyst”, at der er behov for grøn energi som erstatning for blandt andet den russiske gas.

Omvendt står Arla i en situation, hvor den manglende gas har gjort det nødvendigt for dem at investere penge i olieanlæg, fordi mejerikoncernen er helt afhængig af gas, men kan blive afskåret fra forsyning med 48 timers varsel.

- Det kan godt bekymre mig. Men det er vigtigt at understrege, at situationen i Ukraine vil have vidtrækkende konsekvenser. Vi står i en situation, hvor 40 procent af verdens gødningsforsyning kom fra Rusland, og jeg kan godt blive bekymret for, om de marker, der skal sikre fødevareforsyningen de næste år får den gødning, der kan sikre de udbytter, vi har været vant til. Vi har et voksende marked i Afrika, hvor der er befolkninger, der har det virkelig hårdt.

Læs også: DI: Her er vejen til 100 pct. grøn energi i 2030

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Head of Geopolitics

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold