– Vi er blevet langt bedre til at fokusere vores forretning på de hurtigt voksende markeder. Vi er gået fra trinvis til accelereret vækst. Det betyder naturligt også, at vi har mindre fokus på de forretningsområder, der ikke tegner til at vokse hurtigt, siger Ester Baiget, der fremhæver enzymer til tekstilbranchen, som et eksempel på et område, der får knap så meget kærlighed, siger Ester Baiget fra Novozymes.

Foto: Buro Jantzen
13.09.22 DIB Nyheder

Novozymes’ topchef bandlyser krisesnak

Ester Baiget, topchef for Novozymes, vil ikke lade krisestemning slå rod. Omskiftelige tider skal bruges til at vinde markedsandele og åbne politikernes øjne for, hvordan biotech hjælper med at løse nogle af verdens største problemer.

Galopperende inflation, tårnhøje energipriser, krig, geopolitisk ustabilitet, klimakrise, mangel på medarbejdere. Der er nok at være bekymret over i disse dage for landets topchefer og alle andre, der med bekymret mine følger verdens gang.

Sortsyn er der dog ikke meget at spore af på Novozymes’ hovedkvarter i Bagsværd, hvor topchef Ester Baiget tager imod på en bagende varm sensommerdag. Som et riff over det gamle ordsprog om aldrig at lade en god krise gå til spilde, siger hun:

– Jeg kan godt se, hvorfor nogle taler om krisetider. Men jeg vælger at se det som muligheder og som et kald til at være omstillingsparat og på tæerne. Novozymes kan levere løsningerne på nogle af verdens mest presserende problemer. Det er et fantastisk sted at være, siger hun.

Læs også: Ester vil gøre op med Rip-Rap-Rup effekten

Fra trinvis til turbovækst

Kigger du på de økonomiske nøgletal, er der da heller ingen tvivl om, at Novozymes står et særdeles godt sted. I midten af august præsenterede biotekkoncernen sit halvårsregnskab, der fik mange roser med på vejen af finansanalytikerne.

Omsætningen for koncernen som helhed var steget med 10 procent. Salget var øget med tocifret vækst i fire ud af fem divisioner. Og samtidig kunne virksomheden fortælle, at dens indtjening før skat og renter, den såkaldte ebit-margin, var oppe på 26 procent.

Ester Baiget lægger da heller ikke skjul på, at hun er ret godt tilfreds. En ting er nøgletallene, men mindst lige så vigtigt for topchefen er de motorlyde, som hun hører i koncernen. ”The wrooom-wrooom”, som hun kalder det.

– Vi er blevet langt bedre til at fokusere vores forretning på de hurtigt voksende markeder. Vi er gået fra trinvis til accelereret vækst. Det betyder naturligt også, at vi har mindre fokus på de forretningsområder, der ikke tegner til at vokse hurtigt, siger Ester Baiget, der fremhæver enzymer til tekstilbranchen, som et eksempel på et område, der får knap så meget kærlighed.

Novozymes har løsningerne

I Ester Baigets øjne er der heller ingen tvivl om, at fremtiden tegner lys for Novozymes. Det skyldes ikke mindst, at virksomheden har en række løsninger, der kun er blevet mere relevante i de senere år.

Novozymes’ topchef peger på, at verden står over for en række fundamentale udfordringer inden for både energi, fødevarer og sundhed, hvor Novozymes’ bioteknologiske løsninger kan gøre en kæmpe forskel.

– I takt med at verdens befolkning vokser, vil behovet for fødevarer og proteiner vokse og vokse. Det er et behov, som vi ikke kan imødekomme ved at fælde træer og udlægge ny landbrugsjord. Men gennem vores bioteknologiske løsninger kan vi bidrage til, at vi får mere ud af afgrøderne og vores landbrug. Vi kan øge udbyttet fra hvert enkelt kornstrå, siger Ester Baiget.

Topchefen fortæller, at Novozymes’ enzymer også kan bidrage til bedre biobaseret brændstof og lavere energiforbrug, som er afgørende elementer, hvis verden skal bruge mindre olie og gas.

– I en tid med mangel på energi, som vi befinder os i nu, er det afgørende, at vi udnytter alle muligheder, siger hun.

Misforstået regulering af Novozymes

Der er imidlertid et benspænd. Der mangler simpelthen en forståelse hos lovgivere og regulatoriske myndigheder i verden for, at bioteknologiske løsninger ikke er det samme som kemi eller fossile brændstoffer.

– Hvis vi vil præsentere et ny løsning, skal vi gå igennem en udmarvende, regulatorisk proces, der kan tage op til syv år, hvor vores produkter vurderes, som var de gammeldags kemi. Det giver simpelthen ikke mening, siger Ester Baiget.

Hun så gerne, at man lod sig inspirere af, hvordan man regulatorisk er gået til godkendelsen af covid-vaccinerne, der blev godkendt på rekordtid, da det var i almenvellets interesse.

– Behovet for nye løsninger inden for grøn energi og fødevarer er også enormt, derfor burde man også kunne speede processen op her, siger topchefen og tilføjer:

– Grundlæggende handler det om, at der skal skabes en større forståelse for, hvilke værdier vi i fællesskab kan skabe. Det handler om job og skatteindtægter – og endnu vigtigere handler det om at få udviklet nye løsninger på nogle af verdens største udfordringer, siger hun.

FAKTA: Novozymes A/S

Novozymes A/S er en dansk bioteknologisk virksomhed, der forsker, udvikler og fremstiller enzymer og mikroorganismer.

Novozymes har hovedkvarter i Bagsværd.

Virksomheden har 6.500 ansatte globalt og

2.800 ansatte i Danmark.

Novozymes er nyt medlem i Dansk Industri.         

Blå bog: Ester Baiget

Ester Baiget har været CEO for Novozymes siden 1. februar 2020.

Hun har tidligere været ansat som Business President i amerikanske Dow Industrial Solutions.

Uddannet kemingeniør.

Bosat i Danmark med mand og tre børn.

DI MENER:

Biosolutions er grøn teknologi, der kan løse en række af verdens største problemer ved at udnytte bakterier og enzymer. Det kan være til at mindske madspild, energiforbrug, CO2-udledning og brug af kemikalier.

For DI er der vigtigt, at der kommer en bred forståelse for, at biosolutions ikke er kemiske løsninger, der siver ned i grundvandet eller giver store mængder farligt affald.

DI har igangsat en strategisk indsats for, at der udbredes større viden om de biologiske løsninger i samfundet generelt og hos politikere og embedsmænd, så vi til fulde kan høste det store potentiale, der er i biosolutions.

Indsatsen er forankret i et nyt fællesskab, DI Bio, med virksomheder inden for bioteknologiske klimaløsninger og biosolutions.

DI har ansat Mikael Wraae Valsted som chef for DI Bio.

Artiklen indgår i det trykte magasin, som du kan læse i sin helhed via nedenstående banner. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Henriette Søltoft

Henriette Søltoft

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3654
  • Mobil +45 2088 3919
  • E-mail hes@di.dk

Relateret indhold