Regeringen har de seneste tre år ladet den offentlige sektor vokse kraftigt og brugt langt mere, end der kan forsvares med flere børn og ældre. Med regeringens 2030-plan lægger regeringen op til at fortsætte den linje, og det er stærkt problematisk, siger DI's adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen.

30.09.22 DIB Nyheder

Regeringens 2030-plan mangler ambitioner, mener DI

Det er uambitiøst, når regeringen i sin 2030-plan vil reservere hele råderummet til en større offentlig sektor, mener DI.

Regeringens 2030-plan vil reservere det sparsomme råderum på at udvide den offentlige sektor, og selvom regeringen også tager skridt i retning af at udvide råderummet og beskæftigelsen, er det slet ikke nok, lyder det fra Dansk Industri (DI).

Regeringen har præsenteret sin 2030-plan, hvor den kommer med sit bud på mål- og sigtelinjer for den økonomiske politik og prioriteringer i de næste otte år. Planen tager afsæt i den ekstremt vanskelige situation, vi står i nu, men påpeger behovet for også at løfte blikket og kigger længere frem.

Dansk Industris (DI) adm. direktør Lars Sandahl Sørensen kritiserer, at regeringen øremærker langt hovedparten af midlerne til at udvide den offentlige sektor.

- Det er for uambitiøst, at regeringens vej til et grønnere, stærkere og dygtigere Danmark i så høj grad handler om at udvide den offentlige sektor i blinde. Regeringen har de seneste tre år ladet den offentlige sektor vokse kraftigt og brugt langt mere, end der kan forsvares med flere børn og ældre. Med regeringens 2030-plan lægger regeringen op til at fortsætte den linje, og det er stærkt problematisk, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Snævert ”frit råderum” kalder på ny finansiering

Anerkender manglende arbejdskraft

DI har de seneste to år presset på for, at der kommer mere arbejdskraft. Næsten alle sektorer mangler arbejdskraft, men særligt mangler der hænder til den grønne omstilling. 

-  Jeg vil gerne kvittere for, at regeringen så tydeligt anerkender problemet med manglende arbejdskraft, og at svaret er nye reformer, hvis Danmark skal blive rigere, klogere og grønnere. Fra at regeringen ved sin tiltrædelse slet ikke anerkendte problemet med manglen på hænder, så er der blevet lyttet til vores syn på fremtiden, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI-direktøren mangler dog konkrete målsætninger for øget arbejdsudbud og produktivitet, som der kan styres efter, og som regeringen forpligtiger sig på.

- Regeringens 2030-plan er landets økonomiske kompas, og sådan et kompas skal altså have en klar målsætning for fremtidens beskæftigelse. Det er uambitiøst, at regeringen ikke har turdet forpligtige sig selv på et konkret mål. I DI’s 2030 plan peger vi på, at arbejdsudbuddet skal stige med op til 80.000, ligesom vi anviser de helt konkrete forslag, der skal til for at nå målet.

Mangler at betale gildet

Regeringen mangler de konkrete bud på, hvordan der skal skaffes flere hænder.

- Der er gode intentioner om eksempelvis at få de på kanten af arbejdsmarkedet ind i arbejdsfællesskabet og at få flere til at arbejde fuld tid, men jeg savner regeringens konkrete svar på, hvordan vi lykkes. For uden flere hænder og mere økonomi får vi dårligt råd til at gennemføre den grønne omstilling og mange af de øvrige investeringer i fremtidens samfund, vi ønsker, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han mener, at regeringens 2030-plan nærmest er blottet for konkrete initiativer, som vil øge den velstand, der skal betale gildet. Det kunne være bedre rammevilkår for erhvervslivet eller markant højere arbejdsudbud, men råderummet skal åbenbart bruges på den offentlige sektor.

- Det snævre råderum betyder, at regeringen og Folketinget burde lægge sig i selen for at finde måder at drive den offentlige sektor på en klogere måde. Hver gang den offentlige sektor f.eks. kan finde en smartere arbejdsgang, implementere nye digitale løsninger eller anden teknologi, der gør arbejdsdagen lettere, kan det frigøre ressourcer. Det er nødvendige ressourcer, som vi kan bruge på at investere i at udvikle Danmark på andre områder, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI: Mange gode perspektiver i regeringens oplæg om den offentlige sektor

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold