Terma har i sin nye afdeling ved København givet plads til et innovationscenter, hvor forskellige virksomheder kan mødes på tværs og få maksimal gavn af deres forskellige kompetencer. Det vil være superspændende og helt sikkert give en anden snak ved kaffemaskinen end før, forventer adm. direktør Jes Munk Hansen.

Foto: Thomas Arnbo
20.09.22 DIB Nyheder

Terma klar til nye missioner for Forsvaret

Landets største forsvarsvirksomhed åbner for forskellige slags partner­skaber og inviterer iværksættere inden for. Adm. direktør Jes Munk ­Hansen vil udvikle Terma med nye opgaver.

”Dette er en historisk begivenhed. Årtier med dedikeret arbejde hos Terma kulminerer, når Danmark officielt modtager sit første F-35 kampfly”.

Sådan satte Termas adm. direktør Jes Munk Hansen i april 2021 ord på dagen, hvor det danske flyvevåben modtog det første af 27 nye fly fra den amerikanske flyproducent Lockheed Martin.

Termas leverancer af elektronik og flydele til F-35 har også udviklet sig til en banebrydende begivenhed for virksomheden selv. I dag beskæftiger opgaven som underleverandør til det avancerede fly omkring halvdelen af Termas 1.600 medarbejdere i Lystrup og Grenå. 3.000 fly var bestilt før Ukraine-krisen – og det tal stiger nu, hvor Tyskland, England, Spanien, Finland, Canada og Schweiz har bestilt F-35.

Jes Munk Hansen ser derfor ind i en fremtid med en betydelig årlig vækst og et behov for endnu flere medarbejdere.

– Interessen er vokset voldsomt det seneste halve år, hvor sikkerheden er kommet højt på den politiske agenda. Det mærker vi både i forhold til F-35 – men også i forhold til ønsker om at få os med i mange forskellige projekter – både i Danmark og det øvrige Europa, og det vil vi faktisk rigtigt gerne, fortæller Jes Munk Hansen.

Læs også: Nyt forsvarsforlig åbner for private partnerskaber

Potentiale i forsvarsstrategi

Erfaringerne med F-35 har bestyrket Terma i at tænke i nye baner med potentiale til at blive en central aktør på flere områder. Hvad der, ifølge Terma-chefen, er mindst lige så afgørende, er, at regeringen i august 2021 fremlagde en ny forsvars­industriel strategi med anbefalinger om at styrke Forsvarets partnerskaber med danske virksomheder og købe mere dansk ind end tidligere.

– Hvor vi hidtil har været en produktleverandør, vil vi i højere grad tilbyde en totalentreprise, hvor vi påtager os nogle større opgaver over en længere årrække, inklusive service- og datahåndtering. Det er klart en ny fase for Terma og et stort skift for vores forretning, siger Jes Munk Hansen og uddyber:

– I forsvarsstrategien er der et ønske om at inddrage så mange danske virksomheder som muligt i forskellige partnerskaber. Og her har vi tilbudt Terma som platform, hvor vi kan stå i spidsen for at samle private virksomheder til at løse forskellige opgaver på alle niveauer – lige fra vedligehold af kaserner til levering af software til overvågning, eller levering af nye flådefartøjer.

Læs også: Force Technology: Det haster med at komme i gang

I forsvarsstrategien er der et ønske om at inddrage så mange danske virksomheder som muligt i forskellige partnerskaber. Og her har vi tilbudt Terma som platform. Jes Munk Hansen, adm. direktør, Terma A/S

Konkurrencedygtig forsvarsindustri

Den øgede vægtning af danske leverandører kræver dog også en bred tillid til, at den danske forsvarsindustri kan levere til den bedst mulige pris.

– Langt de fleste i forsvarsindustrien lever i dag af eksport, hvor der er hård konkurrence med verdens største hele tiden - både teknologisk og kommercielt. I vores eget tilfælde fornyr vi eksempelvis kontrakter på leverancer til F-35 hvert andet år, hvor vi hver gang skal konkurrere med nogle af verdens største i industrien om at holde fast i opgaverne. Det holder os konkurrencedygtige – og sådan er det for alle i forsvarsindustrien, siger Jes Munk Hansen.

Når opgaver sendes i EU-udbud forhindrer det mange mindre danske virksomheder i at være med, tilføjer Terma-chefen.

– Der har været meget fokus på EU-udbud, og naturligvis skal lovgivningen overholdes. Men Danmark har hidtil valgt at overimplementere på dette område, og det skaber problemer, siger han og henviser til, at mange mindre virksomheder går kolde i papirarbejdet:

– Det vil derfor ofte være de største bydere, som vinder, fordi bureaukratiet bliver omfattende.

Innovationscenter i Søborg

Terma tænker også partnerskaber i andre baner. Det vidner virksomhedens nye afdeling i Søborg ved København om. Terma flyttede ind i foråret 2022 til et mere åbent og transparent kontormiljø, der er indrettet til, at andre virksomheder og iværksættere med interesse i forsvarsindustrien kan få plads til at arbejde.

– Der sker store forandringer på forsvarsområdet, og vi vil gerne være med til at fremme, at vi får flere danske underleverandører. Men det kan være svært at komme i gang alene, for der er et højt niveau af sikkerhed og krav til faciliteter. Vi kan nu give mulighed for at komme her og få adgang til testfaciliteter og laboratorier, siger Jes Munk Hansen og fortsætter:

– Vi vil gerne skabe et innovationscenter, hvor de forskellige virksomheder kan mødes på tværs og få maksimal gavn af deres forskellige kompetencer. Det vil være superspændende og helt sikkert give en anden snak ved kaffemaskinen end før. Og så har vi kontakt til mange af de større potentielle kunder, hvor vi kan være med til at åbne døre.

Det handler også om at udvikle Terma. Virksomheden blev grundlagt af Orla og Svend Aage Jørgensen i 1949, der fik aftale om at levere radarudstyr til Forsvaret. I dag er Terma Danmarks klart største inden for forsvarsindustrien. Men størrelse og alder er ingen garanti for sikker succes i fremtiden.

– Med nye virksomheder og iværksætterideer her i Søborg kan det forstærke vores innovation og udvikling. Vi er en stor, ældre virksomhed, hvor faren kan være, at vi ikke altid er lige så hurtige og opfindsomme, som mindre iværksættervirksomheder, siger Jes Munk Hansen.

Artiklen er bragt i DI Business magasinet, der kan læses nedenfor.

DI Mener

 • Forsvarets investeringer og fokus på forsyningssikkerhed er i naturlig forlængelse af det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik.
 • Erhvervslivet bakker helt og holdent op om at bidrage til Danmarks sikkerhed, hvilket kræver et yderligere intensiveret og tæt samarbejde mellem forsvar og industri.
 • Den danske forsvarsindustri består i dag af over 200 virksomheder med en samlet omsætning på 3 – 4 mia. kr. hvoraf 80 procent tjenes på eksportmarkederne. Med regeringens ambitioner er der basis for betydelig vækst i den industri.
 • Industrien bidrager med design, udvikling, produktion og serviceydelser. Den bredde og ekspertise er et betydeligt aktiv i de partnerskaber, Forsvaret sætter i værk.

Fakta

TERMA:

 • Grundlagt i 1949 af Orla og Svend Aage Jørgensen og ejes i dag af Thomas B. Thriges Fond.
 • Leverer software og produkter til Forsvaret, luftfart, søfart og rumindustri.
 • Har hovedsæde i Lystrup og største fabrik i Grenaa. I Søborg er administration, specialister, Space AI og cybersikkerhed.
 • Har ca. 1.600 medarbejdere og en årlig omsætning på 2,2 mia. kr.
 • Jes Munk Andersen har været adm. direktør siden juni 2019. Han er også medlem af DI Forsvar og sikkerheds bestyrelse.
Joachim Finkielman

Joachim Finkielman

Underdirektør

 • Direkte +45 3377 3673
 • Mobil +45 6187 1540
 • E-mail jofi@di.dk

Relateret indhold