Lundsby Renewable Solutions udvikler biogas-anlæg i industriel skala.

Foto: Lundsby
18.01.23 DIB Nyheder

Biogasselskab: Affald skal gøre Europa fri af naturgas

Lundsby Renewable Solutions udvikler biogasanlæg med stor succes. Nu har den midtjyske virksomhed rettet blikket udenlands i jagten på vækst og en erstatning for Putins gas.

Jagten på en erstatning for russisk gas er gået ind i hele Europa. Det er noget, som den danske virksomhed Lundsby Renewable Solutions, der udvikler biogasanlæg, nyder godt af.

- Der er ingen tvivl om, at vi befinder os i en ret gunstig position. Interessen for biogasanlæg er bare vokset og vokset i hele Europa. Det vigtigste for os er nu at vælge de rigtige projekter og dermed fokuserer på dem med det bedste potentiale, siger direktør Niels Pedersen fra Lundsby Renewable Solutions.

Potentialet er betydeligt, siger Niels Pedersen, der blev ansat som direktør i 2021, netop med henblik på at komme ud i verden med de danske løsninger.

- Der er plads til 1.000 nye anlæg i Europa. Kommer vi i mål, kan det gøre Europa fuldstændig fri af naturgas, siger han.

Deltag i DI's grøn gaskonference den 26. januar

Biogas tegner sig for 40 procent af gassen

Lundsby Renewable Solutions har masser af erfaring og know-how at basere sin forretning på. Virksomheden blev startet for 27 år siden med mindre gårdanlæg, der kunne tage biomasse ind og benytte biogassen i et motor-generatoranlæg som gjorde gården selvforsynende med el & varme.

Senere begyndte virksomheden at udvikle anlæg i industriel skala, som har været med til at forbedre biogassens konkurrencedygtighed og øge biogassens andel af det danske gasforbrug betragteligt.

Nye tal viser, at biogas sidste år tegnede sig for 40 procent af det samlede danske gasforbrug. En rekord, som også er med til at øge forsyningssikkerheden i Danmark.

Ifølge Niels Pedersen skal en af forklaringerne på den rekordstore produktion af biogas findes i, at biogassen produceres på industrielle anlæg med stor kapacitet.

- De største anlæg, som vi projekterer, kan håndtere +1.000.000 tons biomasse om året og lave +5.000 – 10.000 kubikmeter gas i timen. For at sætte dette i kontekst kan et enkelt biogasanlæg forsyne op til 50.000 husstandes energibehov. Samtidigt gør det enhedsomkostningerne særdeles attraktive, siger Niels Pedersen fra Lundsby Renewable Solutions og fremhæver, at biogas har den fordel, at det i modsætning til energi fra sol og vind kan lagres.

Negativ CO2-udledning

Biogas er en grøn energiform der bidrager til en negativ CO2 udledning og kan desuden positivt indgå i PtX løsninger. Dermed kan der skabes CO2 neutrale brændstoffer, som kan fortrænge de klimabelastende fossile brændstoffer. I første omgang til den tunge transport som fx lastbiler, busser og skibsfart.

- Lundsby Renewable Solutions vil gerne samarbejde med andre virksomheder og organisationer, så vi kan gøre vores blå planet grønnere, siger Niels Pedersen.

En af de store udfordringer er imidlertid, at der ikke må være for stor afstand fra der, hvor biomassen skabes, til biogasanlægget. Er afstandene for store, er det hverken miljømæssigt eller økonomisk interessant - transportomkostningerne skal holdes nede og miljøbelastningerne skal minimeres. Dertil kommer, at der er andre store fordele ved at have biogasanlæg lokalt, mener direktøren fra Lundsby Renewable Solutions.

- Det vil kunne bane vejen for en hel anden energistruktur, der er klimaneutralt og sikre energiforsyningen i Europa. Det vil medføre, at vi ikke længere behøver at transportere gas over store afstande og fra lande, som benytter energileverancer i et politisk perspektiv - og den rejse har vi så allerede teknologien til at udfolde globalt, siger Niels Pedersen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Kristian Nielsen

Kristian Nielsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3345
  • Mobil +45 5213 2375
  • E-mail krni@di.dk

Relateret indhold