30.01.23 DIB Nyheder

DI efterlyser vished om dansk brintinfrastruktur

For at gøre dansk Power to X-produktion til det næste erhvervseventyr, er der behov for en stærk infrastruktur og rigelige mængder af grøn strøm, mener branchedirektør i DI Energi Troels Ranis.

Der er en reel risiko for, at Danmark sakker bagud i Power-to-X kapløbet, og at »first mover«-fordelene, som vi i den grad har høstet i vindmølleindustrien, glider os af hænde.

Sådan lyder det fra Mads Nipper, CEO, Ørsted, og Jakob Baruël Poulsen, managing partner, Copenhagen Infrastructure Partners i en kronik i dagens udgave af Berlingske Tidende.

De to topchefer efterlyser, at de besluttede ambitioner for havvindudbygningen realiseres hurtigst muligt, og at eksisterende åben dør-projekter sættes i gang. For det andet at der er politisk vilje til at etablere en brintinfrastruktur, som senest i 2028 skal stå klar til transport af brint fra Jylland til Tyskland.

I Dansk Industri (DI) nikkes der anerkendende til energichefernes synspunkter.

- Hvis vi skal udnytte det fulde potentiale for Power to X-produktion i Danmark, er det helt afgørende, at rammerne kommer på plads inden længe. Udviklere som CIP og Ørsted skal træffe investeringsbeslutninger inden sommer for at nå ambitionerne til tiden i 2030. De beslutninger vedrører milliarder af kroner, og derfor er de nødt til at kende deres rammer og vilkår på forhånd. Her er visheden omkring en dansk brintinfrastruktur over den tyske grænse fundamental, fordi den skaber grobund for en velfungerende brintsektor med eksport til nabolandene, siger Troels Ranis, vicedirektør i DI.

Han tilføjer:

- For at gøre dansk Power to X-produktion til det næste erhvervseventyr, er der udover en stærk infrastruktur, også brug for rigelige mængder af grøn strøm. Langt over halvdelen af en businesscase på produktion afhænger nemlig af strømprisen. Derfor kan man ikke sige brintproduktion uden også at sige turbo i udbygningen af havvind og mange flere åben dør-projekter, siger Troels Ranis, vicedirektør i DI.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold