Elinstallatør Rico Djernis, Enstall, i samtale med DI's eksperter Malene Dall Sørensen og Kristian Koktvedgaard.

Foto: Felix Stark
22.01.23 DIB Nyheder

Elinstallatør opfordrer: Søg hjælp til bæredygtighed – der er penge i det

Elinstallatør Rico Djernis ser kæmpe forretningsmuligheder i bæredygtighed. I en stopfuld sal i Industriens Hus opfordrede han alle SMV’er til at rådføre sig med eksperter og søge funding til bæredygtig udvikling.

”Når nogen henvender sig til Enstall og beder om direktøren, så er det mig, de skal tale med. Det gælder også, når de skal tale med salgsdirektøren, HR-chefen og regnskabsafdelingen. Og nu skal jeg så også til at håndtere klima og bæredygtighedsrapportering. Det kan godt blive en stor mundfuld.”

Sådan indledte elinstallatør Rico Djernis sit oplæg på den foreløbig sidste af en række arrangementer, Dansk Industri (DI) har afholdt for at informere medlemmer om de krav om bæredygtighedsrapportering, der formelt set vil blive gældende for cirka 7.000 af Danmarks største virksomheder.

- Kravene får også meget stor indflydelse på stort set alle andre virksomheder i Danmark. Og vi kan ikke andet end opfordre alle til at forberede sig grundigt på at kravene kommer og også begynde arbejdet med at skaffe de nødvendige data, der bliver en del af den kommende EU-lovgivning, siger Kim Haggren, vicedirektør i DI.

Læs også: SMV’er vil få et hav af spørgskemaer

Måbende grossister og økonomisk hjælp  

Den holdning fik han opbakning til i oplægget fra Rico Djernis. Han har visioner om, at Enstall skal levere klimavenlige løsninger, der ikke efterlader noget affald.

- Da jeg gik i gang, indkaldte jeg 11 leverandører til møde for at høre, hvad de havde på hylderne, der kunne sænke hans kunders klimaaftryk og ressourceforbrug. De kiggede alle sammen måbende på mig. De var slet ikke klar til at sælge på de præmisser. Men jeg har masser af kunder, der er parate til at betale ekstra for løsninger, der bidrager til at gøre dem mere bæredygtige. Der bliver efter min mening penge i at kunne levere på den dagsorden. Og kan man det ikke, er man færdig i branchen om fem år, sagde Rico Djernis til forsamlingen, hvoraf cirka halvdelen var SMV’er.

For selv at kunne udvikle sin virksomhed i bæredygtig retning, har Rico Djernis allieret sig med en ekstern klimarådgiver, som han holder møde med to timer hver uge.

- Jeg har fået hjælp til udgiften gennem virksomhedsprogrammet SMV Grøn, og jeg kan kun opfordre mine kolleger til at besøge deres lokale erhvervshus og se, om de kan få hjælp og funding til deres egen omstilling, sagde Rico Djernis.

Læs også: Fem sjællandske virksomheder vil gøre grønne brændsler billigere

Skeptiske håndværkere

Rådgiveren skal også holde møde med bestyrelsen i Enstall, så den bliver bedre klædt på til den bæredygtige dagsorden. Ligesom virksomhedens ansatte er blevet orienteret om de bæredygtige visioner.

- Så kan I måske alle sammen se sådan en håndværker for jer og forestille jer, hvordan de ser ud i ansigtet, når man fortæller dem, de skal arbejde for grøn omstilling. Det er ikke alle, der har det øverst på dagsordenen, og der er da også et par stykker, der er stoppet hos mig af den årsag. Men det generer mig ikke at få nyt blod ind, der er mere indstillet på visionen, sagde Rico Djernis, der lige nu søger seks elinstallatører.

Han mener, at alle er nødt til at tage et individuelt ansvar for at sikre en bæredygtig udvikling.

- Når man er med på en konference som den i dag og hører eksperterne og en virksomhed som Chr. Hansen, der virkelig har taget store skridt for at kunne leve op til de kommende rapporteringskrav, kan man godt blive lidt opgivende og tænke, om det er det, man skal have sine søndage til at gå med. Men vi har alle sammen et ansvar for at lære lidt og flytte os lidt hver dag, siger Rico Djernis.

Læs mere: Deltag i DI's kursus om ESG-kravene

Læs også: Refabrikerede autodele giver store miljøgevinster, prisbesparelser og mindre råvareforbrug

Her kan du læse meget mere om kravene

Kontakt for hjælp og spørgsmål: 

Konsulent Malene Dall Sørensen

Chefkonsulent Tina Aggerholm

Fagleder Kristian Koktvedgaard

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Malene Dall Sørensen

Malene Dall Sørensen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3503
  • Mobil +45 2869 4085
  • E-mail mads@di.dk

Relateret indhold