Fra venstre: CEO Aluflam Group, Peter Birck, COO Aluflam A/S, Jan Nielsen, adm. direktør og medlem af Aluflam Advisory Board, Henrik Dahl Jeppesen, CEO Aluflam Lithuania, Rimas Martikaitis, Borgmester Jonava Kommune, Mindaugas Sinkevičius.

Foto: LINDSKOV Communication
05.01.23 DIB Nyheder

Fabriksinvestering kan trække danske biogas-løsninger til Litauisk kommune

Etableringen af en 8.000 kvadratmeter stor fabrik i Litauen har givet virksomheden Aluflam anledning til at invitere den litauiske kommune til Danmark for at se på biogasløsninger. Borgmesteren i kommunen vil nu kortlægge mulighederne for at etablere biogasanlæg efter dansk inspiration.

Den danske koncern Aluflam har netop indviet en ny ekstruderingsfabrik på 8.000 kvadratmeter lidt uden for Kaunas, Litauens næststørste by på størrelse med Aarhus. Den topmoderne fabrik i Litauen får blandt andet grøn energi fra en solcellepark på taget, men det er ikke nok til at dække gas-forbruget i industriproduktionen.

I forbindelse med etableringen af fabrikken har virksomheden derfor inviteret en delegation fra Jonava Kommune til Danmark for at besøge virksomheder i hele biogas-værdikæden. Jonavas borgmester og topledelse har således besøgt Solrød Biogas, Gemidan i Stenløse, CP Kelco i Ll. Skensved, Solrød Fjernvarme og Argo i Roskilde.

- Det er vores ambition, at uanset hvor koncernen etablerer fabrikker og anlæg, skal energi- og klima­venlighed være højeste prioritet. Foruden sund økonomi og energiuafhængighed af Rusland handler biogas for os om et bæredygtigt og klimavenligt alternativ til fossilt brændsel. Men det handler naturligvis også om stabile leverancer af energi til både vores anlæg og andre virksomheder i industriområdet. Med inspiration fra dansk biogas-produktion opfordrede vi derfor den lokale kommune i Litauen til at komme til Danmark for at se nærmere på mulighederne med biogas, siger koncernchef Peter Birck fra Aluflam.

Læs også: Turbo på industriens klimaværktøj

Solrød Biogas: Vores koncept må gerne kopieres

Solrød Biogas blev sat i drift i 2015 og er et af landets mest succesfulde anlæg. Det var derfor et oplagt besøgsmål for den litauiske delegation. Under besøget gav lektor Tyge Kjær fra Roskilde Universitet et oplæg, hvor han gav konkret viden om, hvordan man kan etablere et tilsvarende anlæg i Litauen.

- Tyge Kjær er en betydelig, international kapacitet på biogasområdet. Han var med lige fra planlægningen og til den endelige realisering af Solrød Biogas, så jeg er glad for, at delegationen fik mulighed for at tale med ham personligt. Vores koncept her i Solrød må meget gerne kopieres af andre. Vi er stolte over, hvor langt vi er nået, og at både ambitioner for den grønne omstilling og den aktuelle energiforsynings­krise viser, at vi har turdet tænke både stort og rigtigt, siger Niels Hörup, bestyrelsesformand i Solrød Biogas og 1. viceborgmester i Solrød Kommune.

Læs også: Energikrisens løsninger: Ny plan skal sikre billig biogas til 200.000 husstande

Borgmester: Lærerigt og inspirerende besøg

Men biogas er meget mere end blot selve anlægget til produktion af gas og afgasning til nye ressourceprodukter. Produktionen kræver et netværk bestående af flere typer af leverandører og aftagere for at være lønsom. Delegationen fra Litauen besøgte derfor på leverandørsiden Argo og Gemidan, der leverer organisk affald, forarbejdet til pulp og CP Kelco, som leverer biomasse bestående af affald fra produktionen af pektin. På aftagersiden besøgtes Solrød Fjernvarme, som den største aftager af den lokalt producerede biogas.

Borgmesteren i Jonava Kommune, Mindaugas Sinkevičius betegner besøget som meget lærerigt.

- Såvel for mig som borgmester som for repræsentanterne fra vores forvaltning og forsyningsselskaber har besøget været meget inspirerende. Vi har fået et overblik over hele værdikæden i produktionen af biogas, og vi vil nu gå i gang med et større arbejde med at kortlægge mulighederne for at etablere et anlæg i vores egen kommune og region, siger Mindaugas Sinkevičius.

Læs også: Italien starter bølge af energirenovering – Sådan bliver du leverandør

Gigantiske muligheder i eksport af danske biogasløsninger

I Dansk Industri (DI) er vicedirektør Troels Ranis meget begejstret for det litauiske besøg i Danmark.

- Det er fantastisk, når danske virksomheder i samarbejde også med det offentlige kan præsenterer samlede løsninger, der kan inspirere i hele verden. Biogas er er dansk styrkeposition, som har vist sig at være en kæmpe styrke i den nuværende situation, hvor Ruslands brutale invasion i Ukraine har gjort det nødvendigt at finde alternativer til den russiske gas, siger Troels Ranis.

Han forventer, at hele den danske biogasklynge vil kunne bidrage meget til de danske ambitioner om at øge eksporten af grønne energiløsninger, som i 2021 udgjorde 11 procent af den samlede danske vareeksport og bidrager med globale klimareduktioner, der langt overstiger de danske CO2-udledninger.

- Vi har stadig til gode at se, hvordan tallene har udviklet sig i 2022, men det er min forventning, at vi kommer til at se en væsentlig stigning. Og vi har i august fremlagt vores ønsker til en ny strategi for dansk energieksport, der kan løfte eksporten meget mere, siger Troels Ranis.

En af anbefalingerne er blandt andet, at danske samarbejder og partnerskaber med udlandet skal styrkes.

- Besøget her er et godt eksempel på, hvordan det kan føres ud i livet, siger Troels Ranis.

Læs også: Opråb: Behov for en ny strategi for dansk energieksport

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Fakta

Grøn Gas inviterer til Gaskonference

Vi står lige nu i en energikrise med risiko for svigt i gasleverancerne og ekstremt høje gaspriser, der har gennemgribende konsekvenser for hele det danske samfund og især den energiintensive industri. Flere virksomheder risikerer problemer med produktionen, hvis der bliver slukket for energikilderne i kortere eller længere perioder, så hvordan tackler vi det? Og hvad gør vi i fremtiden, når vi måske næste år befinder os i en endnu større forsyningsusikkerhed end i år.  

Til Grøn Gas’ årlige Gaskonference sætter vi fokus på, hvordan vi kommer ud af energikrisen og etablerer en grøn gasfremtid med høj forsyningssikkerhed. Vi får besøg af Energistyrelsen, Evida og Energinet, Gas Infrastructure Europe, Andel og Lambert Energy Advisory, samt flere store danske virksomheder; Danish Crown, Rockwool, Everfuel og Ørsted. Og så har vi også den fornøjelse at byde Secretary Giulia Laura Cancian fra European Biogas Association velkommen til at give et internationalt udsyn på biogassen.

Vi runder af med en debat med politikere og virksomheder.

Læs mere og meld dig til: Grøn Gaskonference 

Kristian Nielsen

Kristian Nielsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3345
  • Mobil +45 5213 2375
  • E-mail krni@di.dk

Relateret indhold