Som en del af det nye PtX Cluster Zealand skal Dynelectro fra Viby Sjælland bygge en elektrolyseenhed hos Kalundborg Forsyning.

Foto: Erhvervshus Sjælland
19.01.23 DIB Nyheder

Fem sjællandske virksomheder vil gøre grønne brændsler billigere

Fem sjællandske virksomheder udvikle teknologier, der med fokus på sidestrømme og CO2 kan gøre produktion af brint og grønne brændsler billigere. DI er begejstret.

Produktion af grøn brint fra vedvarende energikilder – såkaldt Power-to-X – skal op i skala og ned i pris, og mulighederne for at finde store mængder vand og grønne CO2-kilder til formålet belyses.

Det er kort fortalt målet med det nye projekt PtX Cluster Zealand, hvor fem højteknologiske virksomheder fra Sjælland samarbejder om teknologiudvikling, der kan være med til at reducere omkostningerne ved Power-to-X-produktion med op til 20 procent. Det sker i tæt samspil med forskere, industri og erhvervsfremmeaktører.

En af de medvirkende virksomheder er Dynelectro fra Viby Sjælland, der i PtX Cluster Zealand skal bygge en elektrolyseenhed hos Kalundborg Forsyning. Søren Højgaard Jensen, CEO i Dynelectro forventer, at det globale marked for produktion af grøn brint have en samlet værdi af 630 milliarder euro i 2050.

- Vi vil bygge en containerbaseret prototype med en kapacitet på op til 100 kW, der er et vigtigt skridt på vejen mod endelig kommercialisering af vores teknologi. Det globale mål for produktion af grøn brint er kæmpestort frem mod 2050 – markedet er nærmest uudtømmeligt – så for os handler det om at trykke pedalen i bund nu til gavn for vores forretning og for klimaet, siger Søren Højgaard Jensen i en pressemeddelelse fra Erhvervshus Sjælland.

Læs også: Dansk Metal træder ind i Dansk Brint Alliance

Power-to-X kan blive et væksteventyr på Sjælland

En del af PtX Cluster Zealand-projektet handler om at undersøge kobling af de nye Power-to-X-teknologier til den eksisterende Kalundborg Symbiose, hvor industrivirksomheder i mange år har samarbejdet om at dele ressourcer som energi, vand og restmaterialer.

- I Kalundborg har vi arbejdet med grøn symbiose på tværs af sektorer i over 50 år. De erfaringer bygger vi videre på nu. Et eksempel på det er fx vores biotech-industri, der kan udnytte ilten fra elektrolysen, som bliver brugt til produktionen af den grønne brint. Power-to-X kan blive et nyt, klimateknologisk væksteventyr på Sjælland, som vi er stolte af at understøtte, siger Christian Beenfeldt, projektdirektør i Knowledge Hub Zealand.

Nyheden modtages med begejstring i Dansk Industri (DI).

- Tværgående, offentligt-private samarbejde har før sat Danmark på verdenskortet, og det er dejligt at se den gode historie gentage sig hos PtX Cluster Zealand. Men hvis Danmark skal udnytte mulighederne i branchen til fulde, kræver det, at der hurtigt tages politisk beslutning om udbygning af en national brintinfrastruktur. Ligesom der skal være klarhed om rammevilkårene, så aktørerne kan tage kommerciel beslutning om langsigtede investeringer og få spaden helt i jorden, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Læs også: Den amerikanske drøm er grøn som aldrig før, og der er Danmark med

Fakta

Om PtX Cluster Zealand

PtX Cluster Zealand har gennem Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse fået bevilliget 24,5 mio. kroner fra Den Europæiske Regionalfonds REACT-program. Projektets formål er at skabe et innovativt samarbejde mellem fem mindre højteknologiske SMV’er, som er nogle af de virksomheder, der er længst fremme i at udvikle løsninger, der kan gøre PtX-teknologien mere økonomisk og miljømæssigt bæredygtig.

Med i projektet er de sjællandske virksomheder Dynelectro, Unibio, Nordphos, Algiecel og G2B. Derudover medvirker flere forsyningsselskaber, Ørsted, Evida, Kalundborg Forsyning A/S, DTU, Gas Storage Denmark, Knowledge Hub Zealand, Energy Cluster Denmark og Erhvervshus Sjælland. Projektet løber til frem til udgangen af august 2023.

Læs mere om Ptx Cluster Zealand

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold