- Prisudviklingen kan hurtigt vende og særligt op til næste vinter. Vi står stadig i en usikker forsyningssituation, og derfor er det vigtigt, at gasforsyningen sikres i Europa frem mod næste vinter, særligt med den flydende gas, LNG. Hvis den globale efterspørgsel på gas stiger, kan det også presse priserne op igen over en længere periode, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI.

16.01.23 DIB Nyheder

Gaspriser styrtdykker

Prisen på gas er i løbet af mandag faldet med næsten 15 procent og er nu faldet over 80 procent siden toppen sidste sommer.

Gaspriserne fortsætter sit markant fald og er alene i løbet af mandag faldet med næsten 15 procent. Det fremgår af tal fra Trading Economics, hvor prisen i skrivende stund er 55 euro per mwh. Så sent som i december var prisen oppe og runde 150 euro.  

- Det er en voldsom udvikling og godt nyt for dansk og europæisk erhvervsliv – for ikke at glemme alle danskere, der varmer deres huse op med gas, siger branchedirektør i DI Energi Troels Ranis og tilføjer:

- Det er tiltrængte gode nyheder for virksomhederne, der alene i 2022 havde en svimlende ekstraregning på gas på 16 mia. kr. sammenlignet med tidligere normalår.

Troels Ranis hæfter sig ved, at priserne nu er faldet konsekvent siden starten af december sidste år. Og måler du fra toppen i august sidste år er priserne nu faldet med over 80 procent.

- Priserne er nu et pænt stykke lavere end de var i januar sidste år, og det var altså før Putin indledte krigen i Rusland, siger Troels Ranis.

Baggrunden for de markante prisfald er blandt andet at det milde vintervejr og den store indsats, som er gjort for at mindske forbruget i husholdninger og virksomheder. Dertil kommer helt aktuelt, at Kinas gaslagre er fyldte, hvilket mindsker efterspørgslen på LNG gas på globalt plan. Og så er de europæiske gaslagre markant mere fyldte end i de seneste fem år. Der er dog ingen garantier for at udviklingen fortsætter, påpeger Troels Ranis

- Prisudviklingen kan hurtigt vende og særligt op til næste vinter. Vi står stadig i en usikker forsyningssituation, og derfor er det vigtigt, at gasforsyningen sikres i Europa frem mod næste vinter, særligt med den flydende gas, LNG. Hvis den globale efterspørgsel på gas stiger, kan det også presse priserne op igen over en længere periode.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold