10.01.23 DIB Nyheder

Inflationen aftager for anden måned i træk

Det er en virkelig god nyhed, da inflationen aktuelt er en af de største udfordring for økonomien, siger DI’s cheføkonom.

De samlede forbrugerpriser steg i december med 8,7 procent i forhold til året før. Inflationen toppede i oktober på 10,1 procent.

- Det meget tunge inflationspres er ved at lette. Inflationen falder for anden måned i træk. Det er en virkelig god nyhed, da inflationen aktuelt er en af de største udfordring for økonomien, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Vi vil se inflationen aftage yderligere her i 2023. Faldende priser olie, benzin og råvarer, som eksempelvis stål, træ og korn, vil hjælpe med at tøjle inflationen. De store fald i fragtraterne vil samtidig hjælpe med at tage presset af importpriserne, siger Allan Sørensen.

- Priserne på el og gas steg kraftigt i første halvdel af december, men de kom heldigvis hurtigt ned igen. Fortsætter priserne på det aktuelle niveau vil hurtigt hjælpe med at give betydelige fald i inflation over de kommende måneder. siger Allan Sørensen.

- Dagens inflationsrapport gemmer desværre også på en kedelig overraskelse, da kerneinflationen steg. Kerneinflationen kan godt reagere med lidt forsinkelse. Vi forventer, at både den overordnede og den underliggende inflation vil aftage som året skrider frem, siger Allan Sørensen.

- Hvis vi kan undgå nye store prischok, så er det min klare forventning at inflationen vil aftage til under fire procent i 2023 og komme ned mod mere normale niveauer i 2024, siger Allan Sørensen.

I DI’s prognose ventes det, at inflationen aftager til henholdsvis 3,8 og 2,1 pct i 2023 og 2024.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold