26.01.23 DIB Nyheder

Inflationsramte danskere holdt sparejul i 2022

Omsætningen i detailhandlen fra november til december 2022 faldt med 2,2 procent, når man måler på mængden af varer og korrigerer for sæsonudsving.

- Den høje inflation fik danskerne til at holde sparejul. Sammenlignet med de seneste år er der blevet købt mindre af alt fra flæskesteg til julegaver, så den samlede mængde af solgte varer er den laveste for en december i ni år, siger Morten Granzau, vicedirektør i Dansk Industri.

- Det svigtende julesalg i butikkerne skyldes givetvis også, at julen 2022 er den første i årevis, hvor man har kunnet lægge en oplevelse under juletræet uden at bekymre sig for, om coronarestriktioner ville sætte en kæp i hjulet. Samtidig kan nogle have prioriteret næste års sommerferie højere, for til gengæld at give lidt mindre julegaver, siger Morten Granzau.

Det er fjerde måned i træk, at detailhandlens omsætning falder, og 2022 har i almindelighed været præget af tilbagegang i detailhandlens omsætning. Sammenlignet med 2021 faldt detailomsætningen målt i mængder med 5 procent, og fjerde kvartals detailomsætning lå 1,2 procent under fjerde kvartal af 2019.

- Samlet set har detailhandlen ikke oplevet så markant en tilbagegang i 35 år, men det hører med til historien, at tilbagegangen kommer efter nogle hårde år med corona. Og selv om der er blevet rakt færre varer over diskene i landets butikker, har vi på grund af den høje inflation aldrig lagt så mange penge i detailhandlen som i 2022, siger Morten Granzau.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold