17.01.23 DIB Nyheder

Langt størstedelen af små virksomheder har ikke styr på it-sikkerhed

Fornyet indsats, både fra politiet, organisationer og politikere, nødvendig for at hjælpe små virksomheder med it-sikkerhed, mener DI.

It-sikkerhed i mikrovirksomheder er mangelfuld. Danmarks statistik er i dag kommet med nye tal for it-anvendelse i virksomheder 2022 og for første gang siden 2019 er der særligt fokus på it-sikkerhed i mikrovirksomheder med 5-9 ansatte. Tallene viser desværre, at it-sikkerheden halter efter i mindre virksomheder. Det vækker bekymring i Dansk Industri. 

- Tallene bekræfter en i forvejen kendt tendens – jo mindre virksomheden er, desto mindre er der styr på it-sikkerheden. Og det kan være ekstremt dyrt ikke at have styr på sin it-sikkerhed, siger branchedirektør i DI Digital, Rikke Hougaard Zeberg. 

Tallene viser, at på 7 ud af 10 af de målte sikkerhedsforanstaltninger er mikrovirksomhederne dårligere stillede end SMV’erne. Fx er benyttelsen af adgangskontrol til virksomhedens netværk og kryptering af data faldet med næsten 10% fra 2019-2022. 

- Eksisterende indsatser er ikke nok. Selvom der eksisteret mange gode råd og vejledninger til SMV’erne er det tydeligt, at indsatser over for SMV’erne bør styrkes og nytænkes. Derfor arbejder DI på at etablere en ny offentlig-privat enhed, en såkaldt SMV:CERT-enhed, som skal fungere som én proaktiv videns- og rådgivningsportal, der skal hjælpe SMV’erne i kampen mod cyberkriminelle, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Politiets indsats mangelfuld

- I 2021 kostede det i gennemsnit en skandinavisk virksomhed 15 mio. kr. at blive ramt af et hackerangreb, og det er yderst sjældent, at politiet er i stand til at hjælpe virksomhederne i kampen mod de cyberkriminelle. Og derfor det er i høj grad virksomhederne selv, der betaler prisen, siger Rikke Hougaard Zeberg.

- Tal fra 2022 viser, at politiet sidder med 45.000 uopklarede sager om it-relateret kriminalitet – mere end en fordobling på halvandet år. Udviklingen i politiets ressourcer til opgaven er ikke fulgt med kriminalitetsudviklingen. Og realiteten er i dag, at cyberkriminalitet i vid udstrækning kan anses som en risikofri forbrydelse.

- Der er brug for at modernisere politiet, så de bedre er i stand til at håndtere den stigende trussel fra cyberkriminalitet, siger Rikke Hougaard Zeberg. 

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold