"Det er glædeligt, at de nyuddannede endelig har fået en kortere ledighed, som vi også kender det fra det øvrige arbejdsmarked, siger vicedirektør Steen Nielsen, der er arbejdsmarkedspolitisk chef i DI.

Foto: Colourbox
16.01.23 DIB Nyheder

Ledigheden falder for nyuddannede akademikere

Langt om længe slår fremgangen på arbejdsmarkedet også igennem i faldende ledighed for dimittender med lange videregående uddannelser.

De seneste år har arbejdsmarkedet sat nye rekorder med lavere ledighed og en beskæftigelse, der aldrig er set højere. Men for en gruppe har det været svært at komme med på bølgen. Nyuddannede fra lange videregående uddannelser har nemlig ikke set det fald i ledigheden, som andre har oplevet.

Før nu.

Dimittendledigheden for nyuddannede fra de lange videregående uddannelser er nemlig faldet med godt 25 pct. for den seneste studieårgang.

Det er første gang siden finanskrisen i 2008, at der er et større fald i dimittendledigheden, viser beregninger, som Dansk Industri (DI) har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

- Det er meget positivt, at dimittenderne fra de lange videregående uddannelser kommer i arbejde hurtigere. Vi har brug for dygtige folk på arbejdsmarkedet, og derfor er det glædeligt, at de nyuddannede endelig har fået en kortere ledighed, som vi også kender det fra det øvrige arbejdsmarked, siger vicedirektør Steen Nielsen, der er arbejdsmarkedspolitisk chef i DI.

Læs også: Hos os udfylder it-elever en særlig rolle

Stadig høj ledighed

Ledigheden blandt dimmitender steg voldsomt under finanskrisen, og den er fortsat højere end det øvrige arbejdsmarked. Men tendensen er alligevel vigtig:

- Det er også et udtryk for, at den nye dimensionering af uddannelser begynder at slå igennem, siger Steen Nielsen.

Han henviser til dimensioneringsaftalen fra 2015, som har betydet, at optaget er blevet begrænset på uddannelser med høj dimittendledighed.

- Nu er de første studerende kommet igennem deres uddannelse, efter aftalen om dimensionering blev lavet, og tallene viser, at det har hjulpet at få flere til at vælge studieretninger, hvor der i højere grad er brug for deres arbejdskraft, forklarer Steen Nielsen.

Han forventer, at tendensen fra dimensioneringen vil fortsætte i de kommende år.

- På den anden side kan det blive lidt vanskeligere at finde et job som nyuddannet, fordi efterspørgslen efter medarbejdere forventes at falde.

Læs også: Stigende ledighed bremser ikke behovet for øget arbejdsudbud

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold