Underdirektør Anja Bülow Jensen og vicedirektør Niels Grøn fra DI tog sammen med 3F Byggegruppens formandsskab, Claus von Elling og Palle Bisgaard torsdag hul på svære overenskomstforhandlinger  i en krisesituation.

Foto: Uffe Hansen
12.01.23 DIB Nyheder

OK23: Byggeriforhandlinger i gang "på skrøbelig grund"

DI og 3F Byggegruppen åbner forhandlinger om overenskomst for 6000 virksomheder og 75.000 medarbejdere i tåget terræn præget af stor økonomisk usikkerhed.

Der er mere på spil end normalt ved de forhandlinger om overenskomster, der er sat i gang i disse uger. Og her bliver en ny aftale på byggeriets område, der blev indledt torsdag, ingen undtagelse.

Det fremhævede DI’s chefforhandler, vicedirektør Niels Grøn, da han sammen med underdirektør Anja Bülow Jensen og modparten fra 3F Byggegruppen, formand Claus von Elling og næstformand Palle Bisgaard, ved et pressemøde i Industriens Hus tog hul på drøftelserne som i løbet af de næste par måneder skal nå i mål med en aftale for omkring 75.000 faglærte og ufaglærte medarbejdere.

Niels Grøn henviste den udfordrende situation for begge parter, hvor høj inflation, tab af realløn, stigende materialepriser og usikkerhed på mange områder, er vævet ind i forhandlingernes bagtæppe.

- Det siger meget om, at vi i fællesskab på mange måder står på skrøbelig grund. Ingen af os her, har stået i sådan en krisesituation før og det betyder, at det reelt er vanskeligt at vide, hvor verden er med sikkerhed om bare få måneder, sagde han.

Læs også: 2 konkurser i byggeriet hver dag i 2022

DI’s chefforhandler betonede også, at erhvervsorganisationen indleder forhandlingerne med et mål om at ramme et balancepunkt, der både sikrer virksomhedernes konkurrencekraft og samtidig imødekommer en række af 3F’s ønsker.

- Jeg er overbevist om, at vi fire omkring forhandlingsbordet har et reelt ønske om at nå en ansvarlig aftale, som vi kan se os selv i, sagde Niels Grøn.

Følg OK23 hos DI

Første gang i DI-regi

Det er første gang, at forhandlingerne om byggebranchen løber af stablen i Industriens Hus. Byggeriets cirka 6000 medlemsvirksomheder blev nemlig først en del af DI i 2020 ved fusionen mellem DI og Dansk Byggeri.

- Det ændrer jo selv sagt en hel del ting. For det første er det nogle nye folk på banen, som vi skal lære at kende. Det gør også, at vi skal genopfriske mange af de gamle fortællinger. Det har jo den fordel, at der kommer nogle nye øjne på. Jeg har klar forventninger om, at vi kommer ud af forhandlingslokalet med en aftale, vi kan se os selv i, sagde Claus von Elling.

3F-formanden skjulte ikke, at fagforbundet i høj grad var fokuseret på lønforhøjelser ved forhandlingsbordet. Han henviste til, at byggebranchen har ”buldret derudaf” i 10 år, nærmest upåvirket af coronakrisen, men at hans medlemmer nu er ramt af den høje inflation, mens de også er særligt påvirket af de højere brændstofpriser, fordi de har meget kørsel til skiftende byggepladser.

- Vi går naturligvis efter at sikre reallønnen, men nu må vi se hvor langt vi kommer inde i forhandlingslokalet, sagde 3F-formanden. 

Et tema vil ifølge 3F også blive eventuelle lønforskelle mellem danske og udenlandske byggeriarbejdere af frygt for lønpres på danske ansatte.

Niels Grøn udelukkede ikke at der kan være forskelle på visse områder og medarbejdergrupper. Det er helt naturligt inden for et mindstebetalingsområde, og han pointerede også, at en stor del af medarbejderne fra andre lande kommer til Danmark med mindre erfaring, færre kompetencer og til ufaglærte arbejdsopgaver, hvilket helt naturligt også afspejles i løndannelsen.  

Med forhandlingerne om byggeriet sat i gang, er der dermed fuld tryk på de tre største overenskomstrunder i dette forår, hvor DI repræsenterer erhvervslivet.

I sidste uge blev de to såkaldte gennembrudsforhandlinger sat i gang med forhandlingerne på mindsteløns- og normallønsområdet.

Læs mere om de forhandlinger her:

OK23 må ikke fyre mere op under inflationen

OK23 skudt i gang med historisk mange ubekendte

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold