Renteudgifterne til lån i virksomhedernes bygninger er med til at øge virksomhedernes renteudgifter med flere milliarder, viser beregninger fra DI.

31.01.23 DIB Nyheder

Rentebombe: Stigende renter koster virksomheder over 10 mia. kroner

De stigende renter på udlån fra banker og realkredit vil få virksomhedernes renteudgifter til at stige med over 10 mia kr. i år. Det bliver den højeste renteudgift for virksomhederne siden 2015, siger vicedirektør i DI.

Der er skrevet stolpe op og stolpe ned op boligejeres stigende renteudgifter. Mindre fokus har der været på, at de højere renter også rammer mange virksomheder hårdt. Hvor hårdt, fremgår af nye beregninger fra Dansk Industri (DI).

I beregningerne er renteudgifterne sammenlignet med renteudgifterne sidste år. Bundlinjen er, at virksomhederne skal af med ekstra 10,3 milliarder kroner i år.

- Det er voldsomme tal. Der er ingen tvivl om, at det er med til at presse virksomhederne i en usikker tid, hvor de også er ramt af faldende efterspørgsel og usikkerhed på eksportmarkederne, siger vicedirektør i DI Morten Granzau Nielsen, der er chef for DI’s politisk økonomiske afdeling.

Han hæfter sig ved, at de stigende udgifter også falder sammen med, at virksomhederne er ramt af markant stigende udgifter til råvarer og services.

-  Det er noget nær en perfekt storm, når omkostningerne stiger og efterspørgslen viger på en og samme tid, siger han.

Læs hele analysen. 

Realkreditrenter koster dyrt

Et nærmere blik på DI’s beregninger viser, at det især er renteudgifterne til virksomhedernes realkreditlån, som rammer hårdt. Hvor de i 2022, hvor der stadig var negative renter på de helt korte lån, beløb sig til 11,7 mia. kr. Så forventes de i 2023 at ramme 20 mia. kr. Det er en stigning i udgifterne, der ikke er set større siden 2015.

Kigger du alene på udgifterne til virksomhedernes banklån, så forventes udgiften i 2023 at være 2,1 mia. større.

- Det er markant at se, hvor stor betydning de stigende renteudgifterne på virksomhedernes realkreditlån har for virksomhederne. Det er en overset pointe i diskussionerne om virksomhedernes situation, siger vicedirektør Morten Granzau Nielsen og tilføjer:

- For virksomhederne med store og variabelt forrentede realkreditlån kommer det afgjort til at kunne mærkes, at renter er steget så voldsomt i den seneste tid. Det kommer oveni stigende udgifter på en lang række af andre områder. Og vil presse virksomhederne i den kommende tid.

DI har beregnet renteudgifterne på baggrund af tal fra Nationalbanken og Danske Banks renteprognose.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold