Der startes flest virksomheder i de store byer, men nedgang i antallet af nystartede virksomheder sker over hele landet.

Foto: Getty
04.01.23 DIB Nyheder

Så mange iværksættere er startet i din kommune

16.212 virksomheder blev stiftet i 2022. Danmarks Eksport- og Investeringsfond er dykket ned i tallene, så du kan se, hvordan det er gået i din kommune. DI er bekymret for en fortsat faldende iværksætterlyst på grund af de usikre tider.

På trods af et usikkert marked med stigende inflation og høje energipriser, er der alligevel 16.212 nye virksomheder, der har kunnet slå dørene op i 2022. Det viser en opgørelse fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond, som er en sammenlægning af Vækstfonden, DGIF og EKF Danmarks Eksportkredit.

Det er 3.357 færre nye virksomheder, end i året før - altså et fald på 17 procent. I alle landets regioner har der været et fald i forhold til 2021, som var et rekordår for dansk erhvervsliv, men udviklingen er på niveau med årene før rekordåret 2021 og covid-19, som for nogle branchers vedkommende betød en stigning i antallet af nye virksomheder i 2020 og 2021.

- Det er positivt at se, at iværksætterlysten stadig er til stede i hele landet. De nye virksomheder bliver født i en usikker tid, og det viser en stor robusthed i den danske iværksætterlyst. Når man stifter virksomhed i en tid med inflation, høje energipriser og usikre forsyningskæder, er man fra begyndelsen sat hårdt på prøve. Vi oplever derfor, at de nye virksomheder har stærkt fokus på likviditet, tilpasning og overlevelse, siger Michael Zöllner, der er direktør for SMV-området i Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

Se hele opgørelsen over nye virksomheder

Nedgang over hele landet

Der startes flest virksomheder i de store byer, men årets nedgang sker over hele landet. Det bekymrer Dansk Industri (DI), der mener, at tallet bør mane til en vis bekymring.

Der er ingen tvivl om at inflation, energikrise og krig i Europa påvirker iværksætterlysten i negativ retning. Derfor vil der være flere, hvor overvejelserne falder ud til ikke at starte virksomhed op, men det skal helst ikke blive en fortsat nedadgående trend, som vi så det under finanskrisen, siger Sine Linderstrøm, teamleder for SMV og Iværksætteri i DI.  

Derfor mener hun, det er desto mere vigtigt, at den nye regerings lovede iværksætterstrategi, bliver så ambitiøs som mulig.

- Hvis vilkårene for at starte og udvikle virksomhed bliver bedre, kan den negative udvikling vendes hurtigere. Derfor har vi i DI udviklet en iværksætterpolitik, hvor vi kommer med forslag til, hvordan vi skaber en stærkere investeringskultur og nemmere opstart, siger Sine Linderstrøm.

 Se listen over nystartede virksomheder for alle kommuner 

Fakta

Dansk iværksætteri i verdensklasse

DI har inviteret startupmiljøet og politikere til kickoff på iværksætterstrategien den 1. februar for at sikre, at alle gode ideer kommer på bordet. Her er der mulighed for at give sine input til, hvad der er det vigtigste at få med i regeringens iværksætterstrategi.

Meld dig til Dansk iværksætteri i verdensklasse

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sine Linderstrøm

Sine Linderstrøm

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3571
  • Mobil +45 2098 9913
  • E-mail sili@di.dk

Relateret indhold