Fagleder for moms og regnskab Kristian Koktvedgaard holdt oplæg for fuldt hus i Industriens Hus og stillede salens spørgsmål videre til eksperterne chefkonsulent Tina Aggerholm og konsulent Malene Dall Sørensen.

Foto: Bo Hjuler
22.01.23 DIB Nyheder

SMV’er vil få et hav af spørgskemaer

Der har været fulde huse til DI’s arrangementer om kommende krav til bæredygtighedsrapportering. Fredag i Industriens Hus var ingen undtagelse, og spørgsmålene fra virksomhederne – halvdelen SMV’er - væltede ind.

Dansk Industri (DI) har over de sidste måneder afholdt en række oplysningsarrangementer over hele landet. Hver gang har det væltet ind med tilmeldinger fra virksomheder, der har søgt oplysning om de kommende krav til bæredygtighedsrapportering.

Blandt andet derfor blev der fredag den 20. januar afholdt et ekstra arrangement i Industriens Hus, hvor hver og en af salens 300 stole var besat. En håndsoprækning viste, at godt halvdelen af deltagerne var repæsentanter fra små og mellemstore virksomheder, som ellers ikke bliver direkte omfattet af de kommende krav.

- Det er ”kun” de største, der bliver direkte omfattet af de omfattende afrapporteringskrav. Men de vil skulle bruge mange informationer fra deres underleverandører, og de vil blive mødt med et hav af spørgeskemaer fra deres virksomhedskunder. Blandt andet derfor er det ret vigtigt, at de også sætter sig ind i kravene og begynder arbejdet med at skaffe de nødvendige data, der bliver en del af den kommende EU-lovgivning, siger Kim Haggren, vicedirektør i DI.

Tilmeld dig: Deltag i DI's forløb om ESG-krav 

Han tilføjer, at det i den forbindelse er centralt for DI, at de administrative byrder for SMV’erne bliver så begrænsede som muligt, herunder at afskaffe dobbeltregulering og automatisere offentlige indberetninger.

- Der er mange spørgsmål at stille til kravene. Alene til dette arrangement sendte deltagerne 40 spørgsmål fra deres telefoner, og det samme billede har gjort sig gældende til de andre arrangementer, siger Kim Haggren.

Læs også: Elinstallatør opfordrer: Søg hjælp til bæredygtighed – der er penge i det

Halvt så omfattende som udgangspunktet

Opgaven med afrapporteringskraven kan ellers hurtigt komme til at virke uoverskuelige. De kommende krav kan opdeles i 12 standarder, 85 oplysningskrav, 1144 krævede datapunkter og 317 frivillige datapunkter.

- Det er meget, og med et konservativt skøn forventer vi, at det vil koste de danske virksomheder omkring 7 milliarder kroner at administrere. Og det er uden at indregne det arbejde, de ikke omfattede virksomheder skal lægge i det. Men det er faktisk lykkedes os at få skåret næsten halvdelen (47 procent red.) af de krav, der først var lagt op til, væk fra de endelige, siger Kim Haggren.

Han mener samtidig, at kravene, når først chokket over omfanget har lagt sig, vil komme de danske virksomheder – og verden - til gode.

- DI bakker stærkt op om formålet med kravene. De vil hjælpe til at skabe den nødvendige grønne omstilling, sikre bedre arbejdsforhold, sænke ressourceforbruget og i det hele taget hjælpe os med at nå i mål med FNs 17 verdensmål. Samtidig er danske virksomheder godt klædt på til at imødekomme dem, og det vil give os globale konkurrencefordele. Virksomheder, der ikke kan dokumentere, at de bidrager til den positive udvikling vil få det meget svært, så vi kan kun opfordre alle til at sætte gang i arbejdet, siger Kim Haggren.

Læs også: Seks danske virksomheder blandt verdens 100 mest bæredygtige

Her kan du læse meget mere om kravene

Kontakt for hjælp og spørgsmål: 

Konsulent Malene Dall Sørensen

Chefkonsulent Tina Aggerholm

Fagleder Kristian Koktvedgaard

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kim Haggren

Kim Haggren

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3449
  • Mobil +45 2124 4608
  • E-mail kih@di.dk

Relateret indhold