Volodymyr Khomyk, fabriksdirektør på Mekoprint Ukraine, giver sine bedste råd til at onboarde ukrainske medarbejdere.

06.01.23 DIB Nyheder

Ukrainsk direktør: Sådan får du fantastiske ukrainske medarbejdere

Ukrainere har fire styrker til fælles, som adskiller dem fra de almindelige vestlige standarder, mener Volodymyr Khomyk, fabriksdirektør på Mekoprint Ukraine. Her er hans bedste råd til at onboarde ukrainske medarbejdere.

Som ukrainer og fabriksdirektør på den danske virksomhed Mekoprints Ukraineske fabrik har Volodymyr Khomyk et særligt kendskab til de forhold, ledere af ukrainere bør have i tankerne. Han har holdt oplæg i KL’s og DI’s kommunale netværk ”Lokale job for ukrainere” og skriver her med udgangspunkt i egne erfaringer sine bedste råd til forståelse af ukrainernes mentalitet.

”Mange ukrainere er som midlertidigt fordrevne eller flygtninge flygtet fra missilangreb og den russiske invasions rædsler. Når de slår sig ned i andre lande, vil mange have et ønske om at komme i gang med nye projekter.

Historisk set er ukrainere del af den europæiske civilisation. Samtidig er vi konstant blevet markant påvirket af den asiatiske kultur, fordi Ukraine, det næststørste land i Europa, i mange år var delt mellem forskellige imperier på grund af den geografiske placering, hvor ​​handelsruter fra nord til syd og i nyere tid fra øst til vest mødes.

Det er med til at give det ukrainske folk nogle særtræk og evner, der er forskellige fra dem, der er standard i vesteuropæiske lande. Jeg fremhæver her de fire vigtigste:

1 Ukrainere er meget omstillingsparate

Historisk set har vi været tvunget til at lære og omstille os hurtigt for at overleve. I den nuværende krig mod terrorstaten Rusland har vores hær eksempelvis måttet lære om komplicerede våben, som de ikke havde nogen erfaring med før. Derfor kan dansk erhvervsliv med de ukrainske medarbejdere få samme ”gode elever”, som vil lære processer meget hurtigt og meget hurtigt blive kvalificerede. Desuden er ukrainere generelt mere opgaveorienterede end projektorienterede. De vil i grove træk helst modtage en direkte opgave med en klar definition af, hvad de skal, og hvordan de skal gøre det.

2 Ukrainere skal føle tillid for at kunne yde deres bedste 

Den ukrainske befolkning har historisk set været minoritet i forskellige imperier, og de er blevet bestjålet og udnyttet af østlige angribere. Derfor skal deres tillid vindes, før du kan få et ordentligt samarbejde med dem. Når de ved, de ikke bliver snydt, vil de heller ikke snyde til gengæld. Arbejdskulturen i de vestlige lande adskiller sig betydeligt fra det sovjetiske regimes, og nogle ukrainske medarbejderes tilgang til arbejde kan være påvirket af erfaringerne fra den sovjetiske arbejdskultur. Men jeg er overbevist om, at opbygning af gensidig tillid er den rigtige vej at gå. Når tilliden er opbygget, vil du få en medarbejder, der vil være fuldt dedikeret og klar til at gøre sit yderste for at nå de aftalte mål.

Derfor bør du som leder være meget involveret og tydelig. Især i den første periode af ansættelsen.

 

3 Ukrainere er følelsesmæssigt lukkede 

Efter at have oplevet endnu et brutalt angreb fra øst med en række krigsforbrydelser, lider ukrainere under et følelsesmæssigt chok. Tusindvis af borgere, både soldater og civile, har mistet livet. Ukrainere har mistet deres huse, byer og forretningsprojekter. Muligheden for at arbejde og koncentrere sig om andre opgaver er ekstremt vigtig for dem for at kunne vende tilbage til normalen. På Mekoprint har vi også taget dette med i betragtning i processen med at holde produktionen kørende og endda udvikle vores aktivitet i Ukraine. Vi kan se, at vores fortsatte aktivitet påvirker vores medarbejdere positivt på flere måder. Jeg anbefaler, at den sociale del af livet på arbejdspladsen også prioriteres med størst muligt engagement.   

 

4 Ukrainere er meget dedikerede til deres værdier og familier 

Vi vil gøre alt for at overleve og sørge for, at vores familier er sikre og har, hvad vi skal bruge. Det giver en særlig ånd for frivilligt arbejde. Det sker meget ofte uden hjælp fra staten, og under krigen har det været en vigtig faktor, der har givet vores hær det nødvendige udstyr og har hjulpet flygtninge og internt fordrevne med basale livsnødvendigheder. Disse karaktertræk kan hjælpe med at få fantastiske ukrainske medarbejdere, ligesom virksomheders engagement og støtte til den ukrainske sag vil gøre en kæmpe forskel for hver enkelt ukrainer.”

Volodymyr Khomyk slutter med at understrege, at ansættelse af ukrainere ikke kun er en investering til gavn for din virksomhed:

”Det er også støtte til mennesker, der er tvunget til at flygte fra krigen, til et normalt liv.”

Læs også: Ukrainske flygtninge har lavet julemarcipan i Odense

 

 

Fakta

DI’s og KL’s tværkommunale netværk ”Lokale job til ukrainere”

Dansk Industri (DI) startede sammen med Kommunernes Landsforening (KL) i april 2022 et erfaringsnetværk for landets kommuner i lyset af flygtningetilstrømningen fra krigen i Ukraine. 83 kommuner er med i netværket

Der har været afholdt syv netværksmøder, det seneste i november 2022. På møderne har forskellige DI medlemsvirksomheder deltaget for at dele ud af deres konkrete erfaringer, herunder eksempelvis Hardi International A/S fra Nørre Alslev på Falster og Bila A/S fra Nykøbing Mors. På et af møderne deltog fabriksdirektøren fra Mekoprints fabrik i den ukrainske by Chernyakhiv, der ligger cirka 150 kilometer vest for Kyiv, for at fortælle om ukrainsk arbejdskultur.

Udgangspunktet for alle møder har været det lokale samarbejde mellem virksomheder og jobcentre.

Mange ukrainske flygtninge er kommet i job, men netværksmøderne fortsætter. Der kommer stadig ukrainske flygtninge til Danmark og DI ønsker fortsat at hjælpe de ukrainske flygtninge, som ikke er kommet i job endnu.

Få hjælp til tiltrækning, ansættelse og ledelse af internationale medarbejdere

Få rådgivning

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Emma Barslund Fosse

Emma Barslund Fosse

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3082
  • Mobil +45 2250 8040
  • E-mail embf@di.dk

Relateret indhold