Vi skal belønne virksomheder, der gør en konkret forskel
Den grønne omstilling kommer ikke kun af rapporteringskrav og regler. Derfor vil vi som rådgivere og revisorer være med til at belønne virksomheder, der ikke kun laver lovpligtige ESG-rapporter men også gør en konkret forskel, skriver Esben Juul Hansen, leder af KPMG’s ESG Impact Hub, i et debatindlæg.
Vi sætter ikke fart på den grønne omstilling med afsæt i rapportering og regler alene.
Vi bliver i denne tid ramt af en bølge af tiltag, der skal styrke vores fokus på ESG-relaterede aktiviteter. Vi kan også se, at mængden af kapital, der allokeres til grønne investeringer stiger, samtidig med at politikkere og virksomhedsledere sætter gang i store og ambitiøse infrastrukturprojekter. Alle de her ting sker med det formål at styrke den grønne omstilling, bremse klimaforandringerne, styrke vores økosystemer, styrke biodiversiteten mv..
Vi håber alle, at det virker. At vi får sat skub i forandringer, og får afbødet nogle af de værste konsekvenser af de forandringer, vi har skabt. Meget kan vi ikke lave om på nu, og vores evne til at bremse de værste forandringer afhænger af vores evne til at implementere løsninger, som skaber forandringer og har den rette impact.
Handling i stedet for compliance
Det store fokus på compliance og storytelling skal erstattes/eller suppleres af handling. Handlinger, der reducerer vores emissioner og ændrer ressourcetrækket på vores natur. Circularity Gap-rapporten fra 2023 viser, at vores forbrug kun er 7,2 % cirkulært. Det betyder, at langt, langt størstedelen af vores forbrug er baseret på nyudvundne ressourcer. Så selvom der er mere fokus på genanvendelse, så stiger efterspørgslen, og det betyder at ressourcetrækket øges.
Impact er derfor helt centralt. De initiativer, vi sætter i gang, skal reducere vores ressourcetræk. Og nye initiativer og investeringer skal screenes for deres påvirkning på ESG-relaterede områder. Vi skal som borgere være langt mere kritiske, ligesom de politiske tiltag, der sættes i værk, skal være mere omfattende. Vi bliver som borgere også nødt til at være imødekommende overfor de afsavn, vi i givet fald må være nødt til at tage på den konto – også selvom det måske kommer til at gøre lidt ondt.
Vær ærlig om effekten af dine ESG-tiltag
Et andet centralt aspekt er, at vi skal se ind under overfladen på virksomheders initiativer. Er de nu også så gode, som de siger? Og gør de alt, hvad de kan?
Mange forandringer er komplekse, og tager lang tid. Men man skal være ærlig i sin måde at fremstille det på, ligesom man skal være tydelig på, hvad man gør for at skabe den nødvendige forandring.
Hvis vi kan skabe den transparens, så kan vi også styrke vores fælles afsæt for dialog om forandringer, og hvad vi kan gøre for at styrke dem. Derfor er det nødvendigt at grave ned i materien af ESG-initiativerne og bedømme dem med afsæt i impact, og ikke i compliance, kommunikation eller rapporteringsteknik. Du kan sagtens lave en god rapport uden at have gjort særligt meget forskel i den virkelige verden.
Det er blandt grundene til, at vi er med til at uddele FINANS IMPACT Award. Det er for os en måde at gå ind i dialogen. Vi vil gerne styrke afsættet for reel impact, og vi mener, at en af vejene til det er at styrke grundlaget for, hvordan vi bedømmer de indsatser, der er sat i værk. Virker de, og hvad investerer virksomhederne reelt? Er der reelt set tale om forandringer, eller er det business as usual, med grøn maling på facaden?
Så hvis du mener, at din virksomhed gør en konkret forskel indenfor klima og social ansvarlighed, opfordrer jeg dig til at indsende din case ind til os. Vi har som samfund brug for at kende til og blive inspireret til handling af så mange gode eksempler, som vi overhovedet kan komme i tanker om.
Læs også: Elinstallatør opfordrer: Søg hjælp til bæredygtighed – der er penge i det
Fakta
FINANS IMPACT Award
FINANS IMPACT hylder de virksomheder, som skaber reelle forandringer og sætter positive aftryk på den verden, vi lever i.
Der er åbent for at indsende nomineringer nu og frem til den 19. februar 2023.
FINANS IMPACT-priserne uddeles i samarbejde mellem erhvervsmediet FINANS og revisions- og rådgivningsvirksomheden KPMG og en uafhængig jury, bestående af syv anerkendte profiler fra toppen af dansk erhvervsliv ved et awardshow den 3. maj 2023 i PRESSEN, JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen i København. Samtidig uddeler KPMG og en specialjury på 4 tech-profiler en særpris med fokus på de virksomheder, der med innovativ brug af ny teknologi leverer et afgørende bidrag til erhvervslivets ESG-indsats.
Læs mere om prisuddelingen
Gør din virksomhed mere bæredygtig
Bliv klogere på bæredygtighed og de kommende krav til øget rapportering. DI hjælper dig med at komme igang med den bæredygtige omstilling.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.