Andreas Holbak Espersen, digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri: "Når hele verden forandres, så er det alle knapper i vores samfund, der skal tunes ind på den nye virkelighed."

12.10.23 DIB Nyheder

Opskriften på hvordan kunstig intelligens bredes ud

Dansk Industri lancerer 24 forslag, der skal sikre, at alle virksomheder og borgere får så meget som muligt ud af kunstig intelligens på en forsvarlig måde.

En national sandkasse og lettere adgang til data.

Sådan lyder et par af de 24 konkrete anbefalinger, som DI nu lægger frem i det politiske udspil: ”AI for alle – sådan ruster vi Danmark til at omfavne mulighederne i kunstig intelligens”.

- Der er ikke nogen enkel løsning eller simpelt politisk greb, der løser alle fremtidens problemer på det her område, men vi er nødt til at komme i gang. Når hele verden forandres, så er det alle knapper i vores samfund, der skal tunes ind på den nye virkelighed. Derfor forsøger vi nu at pege på 24 konkrete steder, hvor man kan vælge at starte, hvis man ønsker at skabe det bedste fundament for kunstig intelligens på tværs af alle sektorer i Danmark, siger Andreas Holbak Espersen, digitaliseringspolitisk chef i DI.

Håbet er, at udspillet kan bidrage til, at der skabes en samtale om, hvordan Danmark bedst udnytter mulighederne indenfor kunstig intelligens.

Læs også: Sådan kommer du i gang med at bruge kunstig intelligens

Rammevilkår skal styrkes

For det er vigtigt, at samtalen sparkes i gang nu.

AI er nemlig ikke noget der er på vej. Det er her, og de danske virksomheder skal i gang med at udvikle det potentiale, den nye teknologi giver.

- Kunstig intelligens har allerede startet sit indtog på de danske arbejdspladser, men det er afgørende for de danske virksomheders konkurrencekraft, at de i højere grad begynder at anvende teknologien. Derfor skal vi styrke rammevilkårene for danske virksomheders anvendelse af kunstig intelligens, så vi ikke halt bagefter, når internationale konkurrenter effektiviserer eksisterende løsninger og opfinder nye, påpeger Andreas Holbak Espersen.

Det gælder ikke mindst SMV’erne, der udgør 99 pct. af det danske erhvervsliv

- Det er nødvendigt at de får den nødvendige opstartshjælp, så de kan bruge AI og bevare deres konkurrenceevne i den globale økonomi i forhold til internationale konkurrenter.

Læs også: AI stormer frem: Dansk erhvervsliv skal med ombord nu

Sikker legeplads

Her kommer sandkassen ind i billedet.

- Det kan være tæt på umuligt at gennemskue præcis, hvilke effekter et AI-produkt har på sin omverden. Både de direkte effekter i en virksomhed og de afledte effekter ude i samfundet. Ligesom det kan være svært at gennemskue præcis, hvilke regulatoriske og etiske regler, AI-løsningen er underlagt. Derfor foreslår vi minimum én national sandkasse, hvor danske virksomheder har mulighed for at afprøve og udvikle deres AI-løsninger i en forsvarlig ramme, inden produkterne lanceres på det danske marked, fortæller Andreas Holbak Espersen.

Den nationale sandkasse skal være tilgængelig for både større og mindre virksomheder, men en særskilt adgang til iværksættere og SMV’er skal gøre det lettere og mere attraktivt for den slags virksomheder at teste nye AI-produkter.

- Etableringen af en national sandkasse skal sikre, at danske virksomheder har de bedste forudsætninger for at afprøve og udvikle deres produkt, herunder at afklare mulige konsekvenser og faldgruber ved et produkt, inden det lanceres, siger Andreas Holbak Espersen.

Lettere adgang til data

Et andet forslag fra DI er lettere adgang til data for virksomhederne.

- I Danmark indsamles enorme mængder af data i høj kvalitet, som har stor værdi, især når data samkøres og udstilles. Ved hjælp af kunstig intelligens kan disse data bruges til at optimere eksisterende løsninger eller skabe nye, der blandt andet kan bidrage til at fremskynde den grønne omstilling eller højne velfærden og væksten i Danmark. Men i øjeblikket er tilgængeligheden af data meget begrænset, siger Andreas Holbak Espersen.

Det er derfor afgørende for Danmark, at både private og offentlige data, og i særdeleshed de dynamiske, bliver stillet til rådighed, understreger digitaliseringschefen.

Læs også: Sådan vil kunstig intelligens ændre e-commerce

Fakta

Kom i gang med AI og ChatGPT

26. okt. kl. 09:00 - 16:00
Aarhus V

22. nov. kl. 09:00 - 16:00
København V

Tilmelding her

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Andreas Holbak Espersen

Andreas Holbak Espersen

Digitaliseringspolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3239
  • Mobil +45 5162 0269
  • E-mail anhe@di.dk

Relateret indhold