Danmark risikerer at gå glip af mikrochip-milliarder fra EU
EU vil bruge 43 mia. euro på udvikling og produktion af avancerede mikrochip i Europa. Danmark kan få del i de mange penge, men det kræver, at regeringen sætter penge af til konkrete projekter om design og fremstilling af mikrochip. DI Digital kommer nu med fem konkrete forslag til projekter om mikrochip herhjemme.
Danmark har gode forudsætninger for at få del i chip-milliarderne, men det kræver, at der sker statslig medfinansiering. Derfor er det ifølge DI afgørende, at regeringen tager initiativ til at fremme en dansk chipproduktion. Men hidtil er der fra politisk hold ikke taget et sådant initiativ, og derfor er der fare for, at Danmark går glip af nogle af de mange milliarder i mikrochipforordningen.
- Mikrochip er afgørende for danske virksomheders globale konkurrenceevne, og vi har i Danmark dygtige ingeniører, som designer mikrochip til forskellige industrier såsom audio, netværk og trådløs kommunikation, siger branchedirektør Camilla Ley Valentin, DI Digital.
- Det tiltrækker globale virksomheder til landet såsom Intel, Nvidia, Infineon og Microchip, som benytter dansk know-how til at udvikle mikrochips.
I Danmark er der mindst 15-20 danske virksomheder, der er en del af værdikæden fra design til produktion af mikrochips. European Chips Act rummer nye forretningspotentialer for danske virksomheder – særligt i forhold til at styrke R&D aktiviteterne i virksomhederne og forskningsmiljøerne i chips-områderne.
- Politisk har der hidtil ikke været fokus på dansk design, udvikling og produktion af mikrochip. Danmark skal ikke nødvendigvis være det nye Taiwan, men vi skal satse på chip-design og nicheproduktion, siger Camilla Ley Valentin.
Støtte til dansk chipproduktion
DI Digital kommer nu med fem konkrete forslag til at styrke udvikling og produktion af chip i Danmark. Forslag, der bl.a. kræver at staten medfinansierer for at få del i de mange EU-penge.
1) Etabler et mikrochips kompetence- og designcenter i Danmark, hvor forskere og virksomheder kan få viden og sparring til design, udvikling og produktion af mikrochips. Det er afgørende for succes, at der etableres et stærkt miljø mellem forskning, startups og det brede erhvervsliv.
2) Styrk mikrochips uddannelserne på universiteterne med et permanent rammeløft af området og gennemfør en brandingstrategi sammen med universiteterne og industrien, som skal gøre området mere attraktivt i de uddannelsessøgendes øjne.
3) Etabler pilot-linjer og prototype fabrikation for first-of-a-kind teknologier, som vil styrke det danske mikrochips-økosystem med udvikling af højt specialiseret viden.
4) Styrk virksomhedernes forskning og innovation indenfor chipdesign og -produktion med henblik på at udvikle nye chipapplikationer.
5) Statsstøtteordninger til ny chipproduktion i Danmark.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.