Mumbai er en af Indiens største byer med dertil hørende kraftigt voksende energiforbrug.

Foto: Getty
26.02.23 DIB Nyheder

15 erhvervsaftaler ventes underskrevet på Indien fremstød

Allerede på forhånd er der gjort klar til underskrivelse af 15 erhvervsaftaler mellem danske og indiske virksomheder, når 38 store danske energi- og vandvirksomheder sammen med D.K.H. Kronprinsparret og to danske ministre tager på Danmarks hidtil største erhvervsfremstød i Indien.

Fra i dag mandag er 38 store danske energi- og vandvirksomheder sammen med D.K.H. Kronprinsparret og to danske ministre på Danmarks hidtil største erhvervsfremstød i Indien. Her vil de skabe forbindelser og indgå aftaler, der vil  øge eksporten og tilstedeværelsen i Indien i de kommende mange år.

- Markedet i Indien er jo kæmpestort, og med landets relativt nye grønne ambitioner, så er der virkelig store muligheder for danske virksomheder. Især de grønne. Indiens første strategiske grønne partnerskab blev indgået med Danmarks regering i 2020, og erhvervsfremstødet er en udløber af den aftale. Danske virksomheder får nu en reel mulighed for at bidrage til Indiens grønne omstilling, siger politisk direktør i DI, Emil Fannikke Kiær, der er på plads i Delhi fra i dag.

Indien, der i 2023 forventes at overhale Kina som verdens folkerigeste land, har som mål at opnå en installeret kapacitet af vedvarende energi på hele 500 GW i 2030.

Få hjælp i Indien: DI udvider i Indien for at hjælpe flere virksomheder

500 deltagere til hvert arrangement

Ud over de mange danske virksomheder og Kronprinsparret deltager Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og klima,- energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard. De skal i løbet af de kommende dage mødes med helt centrale indiske beslutningstagere i Delhi og Chennai, og der er cirka 500 deltagere til hvert arrangement under besøget.

- Der er brug for stærke dansk-indiske relationer, hvis vi skal sikre et langvarigt samarbejde. Indien er på alle måder ikke til at komme uden om. Landets grønne ambitioner er store, så markedet for Danmarks grønne virksomheder er enormt. Det skal nu udnyttes af danske virksomheder til konkrete kontrakter, samarbejder og aftaler. Jeg glæder mig til at følge op og støtte de mange danske virksomheders fremstød herude, siger Emil Fannikke Kiær.

DI-direktøren oplever hos delegationen det stærke engagement i at åbne døren yderligere til det indiske marked. Allerede på forhånd er der gjort klar til underskrivelse af hele 15 erhvervsaftaler mellem danske og indiske virksomheder, såkaldte MoU’s, under besøget. Aftalerne vil blive underskrevet ved en ceremoni i Delhi.

- Det er en stor og stærk delegation, der stiller i Indien. Når erhvervslivet og regeringen stimler sammen overfor de indiske beslutningstagere, så bliver det i den grad bemærket. Vi er selvfølgelig også meget glade for Kongehusets store engagement i forbindelse med dette besøg, der er helt utroligt vigtig for at styrke de dansk-indiske relationer, siger Emil Fannikke Kiær.

Læs også: DI Vand indgår vigtig aftale med førende indisk virksomhed

Kraftigt øget energiforbrug

Det er virksomheder som Ørsted, Siemens, LM Wind Power, Cowi, Danfoss, Grundfos, Topsoe og AP Møller-Maersk, der er på plads i Indien.

- Danske virksomheders løsninger og produkter inden for energieffektivitet, vedvarende energi og vandteknologi kan skaleres og virkelig gøre en forskel i Indien. Indien er et kæmpe land med enorme muligheder, og jeg forventer et stort skub i særlig grøn eksport i de kommende år. Dette erhvervsfremstød er et godt skridt på vejen, siger Emil Fannikke Kiær.

Danmark har kompetencerne, Indien har skalaen”, sagde Indiens premierminister Narendra Modi, om det mulige grønne samarbejde mellem de to lande, da han var på besøg i Danmark sidste år. For Indien er allerede verdens tredjestørste energiforbruger. I de kommende år vil deres energiforbrug øges kraftigt, og i dag er 70 procent af landets energi fra kul og olie.

Dansk eksport af varer og tjenester til Indien satte rekord i 2021 med et samlet omfang på næsten 20 mia. kr. I løbet af de seneste 15 år har danske virksomheder seksdoblet sine investeringer i Indien, der i dag også er det land, hvor danske virksomheder har næstflest ansatte.

Se også disse analyser om potentialet i Indien:

Indien: Et stort marked med mange muligheder

DI Analysis: Indian Energy Transition with Danish engagement - DI Energi (danskindustri.dk)

Indien rummer milliardpotentiale for danske vandvirksomheder - DI (danskindustri.dk)

11.03.23DI Life ScienceNyhed
Det er ingen hemmelighed, at sundhedsvæsenet er alvorligt presset. Ventelisterne stiger, sengeafsnit lukkes, og antallet af ubesatte stillinger er stort. Regeringen har annonceret en akutplan, der skal bidrage til at nedbringe ventelisterne med bl.a. midlertidige løntillæg, overarbejde og flere på fuldtid. Men på længere sigt er vi nødt til at se i øjnene, at den nuværende indretning af sundhedsvæsenet ikke kommer til at skaffe nok hænder i fremtiden.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bente Toftkær Nielsen

Bente Toftkær Nielsen

General Manager, India

  • Direkte +45 3377 3831
  • Mobil +45 2946 7169
  • E-mail bet@di.dk

Relateret indhold