Virksomheder og organisationer kan sikre sig, at de lever op til minimumskravene i det kommende it-sikkerhedsdirektiv NIS2 ved at blive D-mærket.

27.02.23 DIB Nyheder

D-mærket hjælper dig gennem strengere EU-krav

EU er på vej med strammere krav til it-sikkerhed. Med D-mærket kan du sikre dig, at du lever op til kravene og dokumentere det for kunder.

I 2024 træder et nyt it-sikkerhedsdirektiv i kraft (NIS2).

Det skal styrke it-sikkerheden, og ifølge en ny kortlægning vil det i første omgang berøre godt 1.000 virksomheder på tværs af 12 sektorer.

- Det kan godt blive flere, der bliver direkte omfattet af direktivet, men det afhænger lidt af, hvordan loven bliver implementeret i Danmark, siger Morten Rosted Vang, fagleder for digital ansvarlighed i Dansk Industri (DI).

Derudover fremhæver Morten Rosted Vang, at vigtige leverandører til de omfattede virksomheder også kommer til at mærke NIS2-kravene.

Skulle nogen af de berørte virksomheder blive fanget i ikke at leve op til kravene, vil det give bøder på op til 2 procent af virksomhedens globale omsætning.

- Hvis myndighederne gør som de plejer og implementerer NIS2 efter sektoransvarsprincippet, kan de få store problemer med at skaffe medarbejdere nok til de mange nye tilsynsenheder i ressortministerierne, fordi der også er brug for de samme cyber-kompetencer i det private. Samtidig kan virksomhederne drukne i bureaukrati, hvis de forskellige myndigheder  implementerer reglerne forskelligt. Vi kan potentielt ende i en situation, hvor virksomheder, der er omfattet af flere sektorer, skal efterleve forskellige krav og tilsynsregimer,” siger Morten Rosted Vang.

Læs også: Rambøll: ”EU-regler om due diligence skal klarlægge virksomheders ansvar”

D-mærket er din garanti

Heldigvis er der hjælp at hente. Virksomheder og organisationer kan nemlig sikre sig, at de lever op til minimumskravene ved at blive D-mærket.

- D-mærket bygger på europæiske og internationalt anerkendte standarder og rammeværker, og der er god overensstemmelse mellem D-mærkets kriterier og krav og NIS2-direktivets krav til hhv. styring og forankring i ledelsen samt krav til risikostyring og sikkerhedsforanstaltninger og NIS2-direktivets minimumskrav som helhed, siger Morten Rosted Vang.

Han opfordrer desuden virksomheder i al almindelighed til at gøre brug af D-mærket.

- Ansvarlig it er helt nødvendig for at vi skal kunne bevare tiltroen til den omfattende digitalisering af verden, som vi ser ind i. Med D-mærket signalerer du ansvarlighed og kan dokumentere det for kunder og myndigheder, og du kan selv sove tryggere i visheden om, at du har gjort, hvad du kunne for at undgå digitale uheld eller kriminalitet, siger Morten Rosted Vang. 

Læs også: Langt størstedelen af små virksomheder har ikke styr på it-sikkerhed

05.01.23Vi rådgiver digNyhed
Støj og dårlig akustik forringer arbejdsmiljøet og arbejdsvilkårene. Bliv her klogere på, hvordan I kan forebygge støj på arbejdspladsen ved at definere lokalernes formål og skabe god akustik, der er tilpasset arbejdsopgaverne.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Rosted Vang

Morten Rosted Vang

Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed

  • Direkte +45 3377 4707
  • Mobil +45 2291 5081
  • E-mail morv@di.dk

Relateret indhold