Redaktionen har fravalgt at forsøge sig med en udredning af, hvad kvanteteknologien er og kan. Men under artiklen kan du finde en video med professor Charles Marcus, der leder Center for Quantum Devices på Niels Bohr Instituttet. Her giver han både en uvirkelig udredning af paradokset i kvanteteorien samt en forklaring på, hvad der adskiller kvantecomputere fra dagens moderne computere. Hermed anbefalet.

Foto: Lånt fra video med professor Charles Marcus
08.02.23 DIB Nyheder

Danske millionærinvestorer vil sætte penge i banebrydende teknologi

Få teknologier har potentiale til at forandre verden fundamentalt. Kvanteteknologi er en af dem, og Danmark har alle forudsætninger for at gå forrest. Medlemmerne af investornetværket Danish Business Angels (DanBan) står klar med millioner.

”Min ambition er at skabe en unicorn”

Janteloven var lagt på hylden hos Kurt Stokbro, direktør og medejer af virksomheden Sparrow Quantum, da han mandag den 23. januar holdt oplæg for en kreds af investornetværket DanBan.

Men perspektiverne er også svimlende. Virksomheden har udviklet en fotonchip, der med hjælp af kvanteteknologi kan hjælpe i første omgang europæiske forskningsinstitutioner med at tage – undskyld – kvantespring i deres forskning.

- Der er et begrænset marked for vores 1. generations chip til avancerede forskningslaboratorier på omkring 20 millioner euro, som vi tager hul på i tredje kvartal i år. Vi har en fuld integreret plug-and-play løsning med bredere anvendelse på vej, som er væsentligt billigere, og som har et verdensomspændende markedspotentiale på over 300 millioner euro, sagde Kurt Stokbro.

Han er i det hele taget optimistisk på vegne af kvanteteknologiens muligheder i Danmark.

- Der bliver investeret massivt i Danmark, og vi kommer ikke til at mangle kapital til udviklingen. Samtidig har vi et meget stærkt forskningsmiljø omkring kvanteteknologi og optik, som gør Danmark meget attraktivt for iværksættere på området, sagde Kurt Stokbro, der selv har en baggrund som forsker og serieiværksætter.

Læs også: Rekordskat fra danske selskaber i 2021: 100 milliarder

Kina investerer massivt i teknologien

Danmark er dog ikke alene om at konkurrere på området. I de seneste år er der investeret 30 milliarder dollar i forskning og udvikling på området. Af dem har Kina investeret de 15 milliarder.

- Kvantecomputere kan i teorien bryde alle former for eksisterende kryptering, så teknologien kan i den grad både bruges og misbruges. Derfor er både EU og USA også meget fokuserede på at udvikle området. I USA er der lovgivning på vej, der kræver, at virksomheder kan dokumentere, at de bruger ubrydelig kryptering. Det betyder, at der alene på det område vil være et gigantisk marked for teknologier, der kan give sikre kommunikationskanaler, siger Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI Digital og medlem af bestyrelsen i Danish Quantum Community, der arbejder for at styrke udviklingen af kvanteløsninger i Danmark.

De forsvarsmæssige aspekter af kvanteteknologien har i Danmark fået ekstra styrke ved, at NATO har valgt at opstille et acceleratorsite og testcenter, der skal arbejde med udvikling af kvanteteknologier i København. Det er forankret ved Niels Bohr Instituttet med bidrag fra DTU, SDU, Ålborg Universitet, Aarhus Universitet og Danmarks Nationale metrologiinstitut.

- Det giver selvsagt store muligheder for den danske forsvarsindustri, der blandt andet arbejder med radar, som kvanteteknologien kan revolutionere. Men de civile muligheder i teknologien er mindst lige så store, og Danmark har alle muligheder for at blive centrum for banebrydende løsninger, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Læs også: DI: Danmark kan vinde kvantekapløbet, men det kræver investeringer

Vækker investorers interesse

De ekstremt lovende forretningsmuligheder vækker naturlig interesse hos medlemmerne i DanBan. Medlemmerne af netværket investerede I 2021 ca. 400 millioner kroner. De sidste 5 år er der investeret langt over 1 milliard kr. i unoterede værdipapirer i virksomheder og brancher, de tror på.

- Det er mennesker, der har mindst 3 millioner kr. i fri kapital, som de kan tåle at tabe. Det er selvfølgelig ikke det, de satser på. Men statistikken viser - og vi underviser investorerne i - at de skal  forbi en 40-50 investeringer i deres portefølje, før de statistisk set rammer rigtigt og rammer den investering, hvor afkastet dækker evt. tab på resten, siger Michael Hansen, CEO i DanBan.

Så trods den høje risiko vurderer direktøren, at mange af investorerne i netværket vil have stærk interesse i kvanteteknologien.

- Dem, der har været med til dette gode arrangement (cirka 30 personer red.), er dem, der har en særlig interesse i emnet. De ved noget om det allerede og har brugt lejligheden til at komme længere ned i detaljer om emnet. Der tror jeg eksempelvis, at den dokumentation, der kom fra Bent Dalager fra KPMG, om hvor hurtigt udviklingen går, har været en øjenåbner for mange af dem. Siden vil der komme flere runder, hvor kvanteteknologien vil bliver mere populært formidlet og med endnu flere konkrete investeringsmuligheder præsenteret. Det, tror jeg, vil lokke endnu flere af vores medlemmer til, og det er nok især indenfor underleverandører til kvantecomputerne og sensorer, at vores medlemmer ser de største muligheder, siger Michael Hansen.

Læs også: Største danske rumfremstød nogensinde er kommet til USA

Professor Charles Marcus, leder af Center for Quantum Devices på Niels Bohr Instituttet, giver her (på engelsk) både en uvirkelig udredning af paradokset i kvanteteorien samt en forklaring på, hvad der adskiller kvantecomputere fra dagens moderne computere. Hermed anbefalet.

Video: Aspen Physics

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lars Rasmussen

Lars Rasmussen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3079
  • Mobil +45 4016 9454
  • E-mail lara@di.dk

Relateret indhold