Dansk enegang med forbud mod PFAS kan blive underkendt af EU, fortæller DI's miljøpolitiske chef, Karin Klitgaard. Vi skal i stedet bruge kræfterne på at presse på i EU for at få forbuddet på plads.

07.02.23 DIB Nyheder

DI: Brug for EU-forbud mod PFAS nu

National enegang duer ikke. Et forbud mod de kemiske stoffer,  PFAS, skal gennemføres på EU-plan for at  være effektivt nok, mener DI.

Udfordringen med PFAS er kompleks og presserende, og forureningen kender ingen grænser. Der skal sættes en prop i udledningerne, og det gør vi mest effektivt med et EU-forbud mod PFAS i forbrugerprodukter.

Sådan siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI, efter at fem EU-lande tirsdag har fremsat forslag om et forbud mod at bruge det kemiske stof PFAS, der findes i mere end 10.000 varianter. 

DI har i mange år talt for et EU-forbud mod PFAS. I Danmark har spørgsmålet om et nationalt forbud mod PFAS fyldt meget og er blevet præsenteret som en løsning på Danmarks udfordringer med PFAS. Men ifølge DI’s miljøpolitiske chef er et nationalt forbud ikke ambitiøst og effektivt nok.

- Meget af den PFAS, vi har i Danmark, kommer fra andre lande, og krydser grænsen med luft, vand og transport. En enegang vil heller ikke batte særligt meget. I stedet skal vi bruge kræfterne på at presse på i EU for at få forbuddet på plads – og gerne hurtigt, siger Karin Klitgaard.

Læs også: DI udspil om kemi i en bæredygtig fremtid

EU kan underkende dansk enegang

Hun påpeger også, at en eventuel beslutning om at indføre et nationalt forbud, kan blive underkendt i EU.

- Der findes flere eksempler på, at Danmark har forsøgt sig med et nationalt forbud, som derefter er blevet underkendt i EU. Det er vores klare vurdering, at det også sagtens kan ske, hvis Danmark indfører et nationalt forbud mod PFAS, fordi det vil stride mod reglerne for det indre marked, siger Karin Klitgaard.

Høringsfase på halvt år

De fem EU-landes forslag inkluderer alle anvendelser. Enkelte brancher er dog undtaget. Det gælder blandt andet noget medicinsk udstyr. Forslaget kommer i høring i et halvt år, og der skal udføres konsekvensanalyser, før forslaget kan fremsættes til behandling i EU-parlamentet formentlig i foråret 2024. Et EU-forbud vil derfor kunne få effekt i 2026.

Karin Klitgaard pointerer, at vi samtidig skal skrue markant op for kildeopsporing og rensning af fortidens synder.

- Det er Miljøstyrelsen og virksomhederne i fuld gang med, men vi ved ikke nok til at sætte målrettet ind. Vi har virksomheder i Danmark, der specialiserer sig i netop det, og de kompetencer får vi hårdt brug for, siger DI's miljøpolitiske chef. 

Læs også: EU bør forbyde gruppe af problematiske stoffer

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karin Klitgaard

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret indhold