Det er her i 2023, at rentestigningerne for alvor vil slå igennem på danskernes privatøkonomi. Renterne i banken og realkreditinstituttet vil i årets løb komme op på de højeste niveauer siden 2014.

Foto: Getty Images
21.02.23 DIB Nyheder

DI: Danskernes renteudgifter stiger med 12 mia. kr. i år

Nationalbankens forhøjelse af renterne, vil i 2023 slå igennem i de danske husholdninger, og det bliver en dyr omgang, viser en ny analyse fra Dansk Industri.

Udviklingen i renterne har sjældent fyldt så meget i medierne og rundt om middagsbordene som det seneste års tid. Verdens centralbanker har hævet renterne voldsomt fra et historisk lavt niveau i et forsøg på at dæmpe den økonomiske aktivitet, så inflationen kan komme ned.

Rentestigningerne kommer især til at påvirke danske familier med store banklån og variabelt forrentede realkreditlån, da deres privatøkonomi vil blive belastet af højere rentebetalinger.  

Det viser ny DI-analyse.

- Højere renter påvirker imidlertid danskernes renteudgifter med en vis forsinkelse. Når Nationalbanken hæver renterne, tager det mange måneder, før rentestigningen mærkes hos bankkunderne. Og for familier med variabelt forrentede realkreditlån tager det også lang tid, måske år, før renterne på realkreditlånet stiger, forklarer Morten Granzau Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri (DI).

- Det er her i 2023, at rentestigningerne for alvor vil slå igennem på danskernes privatøkonomi. Renterne i banken og realkreditinstituttet vil i årets løb komme op på de højeste niveauer siden 2014, siger Morten Granzau Nielsen.

Læs også: Rentebombe koster virksomheder over 10 mia. kroner

Især flekslånere bliver ramt

DI-analysen viser, at det medføre, at husholdningernes samlede nettorenteudgifter (før skat) vil stige fra 44 mia. kr. i 2022 til 56 mia. kr. i 2023. Og nogle vil blive ramt hårdere end andre.

- Det er især danskere med flekslån, som kommer til at betale mere i rente. Omkring hver tredje realkreditlån skal refinansieres i år, og for de berørte familier vil de månedlige renteudgifter komme til stige med mellem 1.000 og 5.000 kr., så det vil kunne mærkes i den enkelt husholdning, siger DI-vicedirektøren.

Hvor kun nogle realkredit kunder bliver berørt, vil stort set alle danskere se renterne ændre sig i banken. I takt med, at Nationalbanken hæver de pengepolitiske renter, vil bankerne følge trop – dog med en vis forsinkelse. Fx har Nationalbanken hævet sin udlånsrente med 2,35 procentpoint i 2022, mens bankerne i gennemsnit kun har hævet deres udlånsrenter med 0,81 procentpoint.

Læs også: ECB hæver renten og der er flere rentestigninger i vente

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold