Patentintensive industrier i Danmark står for knap 20 pct af BNP og generer knap 10 pct. af Danmarks arbejdspladser, mens varemærkeintensive industrier i Danmark står for 41 pct af BNP og generer 22 pct af Danmarks arbejdspladser.

Foto: Colourbox
02.02.23 DIB Nyheder

IP-rettigheder står bag hvert tredje job i Danmark

Ny international analyse viser, at IP-intensive industrier står bag hver tredje arbejdsplads i Danmark og knap halvdelen af det danske bruttonationalprodukt.

IP-intensive industrier i Danmark – altså industrier, der benytter sig af patenter, varemærker og designrettigheder – stod bag 29 procent af danske arbejdspladser og udgjorde 47 procent af Danmarks bruttonationalprodukt i perioden 2017-2019.

Det viser en omfattende undersøgelse fra den europæiske patentorganisation, EPO, og den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO.

- Innovation er for mange virksomheder en nøglekomponent til at sikre vækst og flere arbejdspladser, men hvad mange ikke er klar over er, at en del af den ligning er patenter, varemærker og designrettigheder. De er effektive midler til at gøre innovation til god forretning. Så det gode råd her - til store og særligt små virksomheder - er derfor at have et skarpt øje på rettigheder og de muligheder, de giver, siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse.

05.01.23Vi rådgiver digNyhed
Støj og dårlig akustik forringer arbejdsmiljøet og arbejdsvilkårene. Bliv her klogere på, hvordan I kan forebygge støj på arbejdspladsen ved at definere lokalernes formål og skabe god akustik, der er tilpasset arbejdsopgaverne.

Danske virksomheder er IP-intensive

Hos Dansk Industri understreger vicedirektør Kim Haggren også betydningen af patenter, designs og varemærker i forhold til at stå stærkt i den internationale konkurrence.

- IP-rettigheder har kæmpestor betydning for rigtig mange af vores medlemsvirksomheder. Innovation er et afgørende element i den internationale handel og globaliseringen. Når vi opfordrer danske virksomheder til at udvikle og investere i for eksempel ny teknologi, medicin, og grønne løsninger, så indebærer det også, at de skal tænke strategisk i rettigheder, så de kan skalere deres virksomhed internationalt og beskytte deres forretning, så de står stærkt på deres markeder, siger Kim Haggren.

Han fortsætter: 

- Samtidig er det vigtigt, at vi sikrer gode rammevilkår for danske virksomheder til netop arbejdet med fremtidens løsninger og produkter. Blandt andet ved hurtigst muligt at få det aftalte fradrag for forsknings- og udviklingsaktiviteter på 130 procent på plads.

Målt på værditilvækst udmærker dansk erhvervsliv sig ved at have industrier, der er mere IP-intensive sammenlignet med andre europæiske lande. Patentintensive industrier i Danmark står for knap 20 pct af BNP og generer knap 10 pct. af Danmarks arbejdspladser, mens varemærkeintensive industrier i Danmark står for 41 procent af BNP og generer 22 procent af Danmarks arbejdspladser.

Designintensive industrier står for knap 16 pct af BNP og generer knap 12 procent af Danmarks arbejdspladser.

Læs også: Rekordskat fra danske selskaber i 2021: 100 milliarder

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mie Nancy Grouleff

Mie Nancy Grouleff

Konsulent, advokatfuldmægtig

  • Direkte +45 3377 3638
  • Mobil +45 6060 6634
  • E-mail migr@di.dk

Relateret indhold