Virksomhedernes ekstraregning til energi fordeler sig med 30 mia. kr. på elektricitet og 15 mia. kr. på gas.

24.02.23 DIB Nyheder

Krigen har kostet erhvervslivet 45 mia. kr. i dyr energi

Selvom energipriserne er faldet i begyndelsen af 2023, har et års krig i Ukraine giver danske virksomheder en massiv ekstraregning

Da Rusland invaderede Ukraine for et år siden blev den europæiske import af russisk gas med det samme påvirket af sanktioner, og energipriserne skød voldsomt i vejret. I de danske hjem har mange skævet nervøst til energiregningen, men også i erhvervslivet har de stigende priser ramt særdeles hårdt.

45 mia. kr. ekstra har danske virksomheder skulle finde for at betale regningen til el og gas under krigen, viser nye beregninger fra Dansk Industri.

- 2022 har været et helt ekstraordinært år på alle mulige måder, og den frygtelige invasion af Ukraine har fået en direkte effekt på energipriserne. Det kan stadig mærkes, selvom energipriserne på nuværende tidspunkt ligger betydeligt lavere end i slutningen af august, hvor priserne slog den ene kedelige rekord efter den anden. Samtidigt har de fleste EU-lande ordineret økonomisk støtte til virksomhedernes stigende energiomkostninger, og det har udfordret den danske konkurrenceevne, siger vicedirektør, Troels Ranis.

Læs også: Samhandel med Rusland er styrtdykket

Klar til næste vinter?

Virksomhedernes ekstraregning fordeler sig med 30 mia. kr. på elektricitet og 15 mia. kr. på gas. De drastiske prisstigninger er historisk høje, men en mild vinter har været en afgørende faktor i de seneste måneders prisfald.

- Der er en positiv side af historien, og det er, at vi er kommet helskindet igennem vinteren med en forsyningssikkerhed, der forblev intakt, siger vicedirektør, Troels Ranis

Han fortsætter:

- Priserne er blevet hjulpet af en mild vinter og fyldte europæiske gaslagre, hvilket har resulteret i et prisfald ved årsskiftet.

Men der er en stor udfordring, når vi kigger frem mod næste vinter, fortæller Troels Ranis:

- Heldigvis har vi løsningen på problemet – det er at øge hastigheden for udrulningen af den grønne energi markant. Det kræver hurtigere sagsbehandlingsprocesser og massive investeringer i grøn energi og ikke mindst en effektivisering af vores energiforbrug. Den billigste energi er stadig den, vi ikke bruger, siger han.

Beregningen fra DI Energi er foretaget på baggrund af tal fra Energistyrelsen for erhvervslivets samlede forbrug af el og gas i perioden 24. februar 2022 til 23. februar 2023. Der er sammenlignet med samme periode fra 2019 til 2020, hvor energiforbruget var upåvirket af Corona.

Læs også: Virksomhed vil sikre ukrainere strøm og varme

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold