Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen omgivet af de fire ukrainske flygtninge, Bohdana, Olha, Svitlana og Oleksii, der deltager i Parkens jobskole. Ministeren besøgte Parken på årsdagen for krigen i Ukraine, og er  imponeret over hvordan virksomheder og ansatte har taget imod de fordrevne ukrainere på arbejdspladserne.

Foto: Parken
24.02.23 DIB Nyheder

Parkens jobskole giver flygtede ukrainere fodfæste i Danmark

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen mødte ukrainske flygtninge og roste Parkens indsats på årsdagen for krigens begyndelse.

Parken er mere end fodbold. Det har krigen i Ukraine gjort ganske synligt. Fodboldklubben i København har nemlig taget initiativ til en såkaldt jobskole, hvor Parken tilbyder flygtede ukrainere både arbejde og skolegang i samarbejde med Københavns Kommune.

- Vores mål er at være mere for København end fodbold. Derfor tog vi i efteråret initiativ til at tilbyde ukrainere en mulighed for at arbejde her i klubben. Og det er siden blevet sat i mere faste rammer sammen med Københavns Kommune, så vi nu også stiller faciliteter til rådighed for danskundervisning, forklarer Brian Månsson, der er director of Venue i Parken.

Han havde ideen om jobskole med fra sit tidligere arbejde, hvor man med et tilsvarende initiativ bidrog til at integrere syriske flygtninge.

Og da flygtninge fra Ukraine begyndt at komme til Danmark i 2022 foreslog han, at Parken indledte det samme. I december kom de første 12 ukrainere i arbejde hos Parken, hvor de hurtigt kunne hjælpe til i kantinen, på lageret og med en række andre servicefunktioner, hvor de ikke behøvede at kunne dansk fra dag ét.

Høje ambitioner i 2023

I februar 2023 kom et nyt hold og for hele 2023 er ambitionerne høje, fortæller han.

- Målet er at kunne hjælpe 60-80 igennem jobskolen i år. Det tror jeg er realistisk. Det har faktisk også vist sig at være en nemmere integration, fordi ukrainerne kommer fra en vestlig arbejdskultur og derfor har vi haft nemmere ved at finde hinanden hurtigt, siger Brian Månsson og fortsætter:

- I en fodboldklub er kulturen og fællesskabet stærk. Det kan give ukrainerne energi at være en del af dette, når man er med på et stort stadion og har en opgave med at afvikle fodboldkampe. Det giver dem noget andet at tænke på i en ellers meget svær tid for dem.

Efter jobskolen er nogle af ukrainerne fortsat i arbejde hos Parken, mens andre er i job nye steder i Danmark.

Parkens director of Venue, Brian Månsson fortæller beskæftigelsesminiser Ane Halsboe-Jørgensen om Parkens jobskole for ukrainske flygtninge.

Foto: Foto: Parken

Ros fra beskæftigelsesministeren

På årsdagen for Ruslands angreb fik Parken derfor også besøg af beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, der gerne ville se et eksempel på erhvervslivets indsats for at hjælpe ukrainere.

- Det har været et godt besøg i Parken i dag, selvom det har været i anledning af en trist mærkedag - nemlig at Putin for et år siden invaderede Ukraine. Jeg er imponeret over den måde, som rigtig mange virksomheder og ansatte har taget imod de fordrevne ukrainere ude på arbejdspladserne. Det har gjort en stor forskel for den enkelte ukrainer og for hele vores samfund, sagde hun efter besøget.

Ministeren fremhævede, at Danmark har fokus på at hjælpe ukrainerne mest muligt. Med bolig, krisehjælp og en smidig adgang til arbejdsmarkedet.

- Mere end halvdelen er allerede i job, men indsatsen for at få endnu flere med i det arbejdende fællesskab skal fortsætte. De fordrevne ukrainere har vist en vilje til at træde ind på en arbejdsplads i et fremmed land – på trods af, at mange endda har efterladt familie og venner i en krigszone. Det synes jeg, har været imponerende at se, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Jobskoler fortsætter efter krigen

Parkens tilbud om jobskoler stopper ikke, når Ukraine-krigen er slut, fortæller Brian Månsson.

- Ambitionen er at jobskolerne kan bruges i mange andre sammenhænge. Vi vil være mere for København, så det kan sagtens tænkes at jobskolerne også kan hjælpe andre grupper af udsatte borgere, der måske er kommet lidt skævt ind på livet, siger han.

Maria Krüger Torp

Maria Krüger Torp

Chef for DI Turisme & Oplevelser

  • Direkte +45 3377 3464
  • Mobil +45 2625 6230
  • E-mail mkto@di.dk

Relateret indhold