I de 50 år, hvor Danmark har været medlem af EU har det været et vigtig motor for den vækst og velstandsfremgang, som vi har oplevet i Danmark. I dag afføder eksporten til landene i EU’s indre marked mere end 510.000 eksportarbejdspladser, siger DI's europapolitiske chef Rikke Wetendorff Nørgaard.

02.03.23 DIB Nyheder

Aldrig har Danmark handlet så meget med EU

På 30-året for EU’s indre marked viser nye tal, at Danmark aldrig har handlet mere med de øvrige EU-lande. Snart kan handlen runde 2.000 milliarder kroner, og det skaber vækst og beskæftigelse i dansk økonomi.

Varer og tjenester flyder over de danske grænser og til lande i EU i et omfang aldrig set før.

Alene i 2022 udgjorde samhandlen 1.900 milliarder kroner og fortsætter handlen med at stige i samme tempo som i de forgange år, vil den snart runde 2.000 milliarder kroner. Det viser en analyse fra Dansk Industri i anledning af 50-året for Danmarks medlemskab af EU/EF.

- Aldrig har vi handlet så meget med landene i EU’s indre marked. Aldrig har EU haft så stor betydning for dansk økonomi, siger DI’s europapolitiske chef, Rikke Wetendorff Nørgaard og tilføjer:

- I de 50 år, hvor Danmark har været medlem af EU har det været et vigtig motor for den vækst og velstandsfremgang, som vi har oplevet i Danmark. I dag afføder eksporten til landene i EU’s indre marked mere end 510.000 eksportarbejdspladser.

Mere potentiale i EU

Målt i procent udgør eksporten til EU 30 pct. af BNP, mens importen står for 32 procent af BNP, viser DI’s beregninger.

- Særligt efter coronakrisen er der igen kommet fart over både importen og eksporten til og fra EU. Og trods inflation og krig i Europa har økonomien holdt godt stand, hvorfor udvikling godt kan fortsætte i den kommende tid, siger Rikke Wetendorff Nørgaard.

Fra DI’s side mener man, at der er et stor uforløst vækstpotentiale i EU’s indre marked, som kan sætte endnu mere skub i samhandlen. Det kræver, at administrative benspænd ryddes af vejen, og at det indre marked videreudvikles.

- Det bør være en topprioritet at sikre et dybere og mere effektivt indre marked. Det kræver blandt andet, at medlemslandene omsætter EU-regler korrekt til national lov, og at der sikres fri bevægelighed for data, energi og affaldsressourcer. Det bør være en af mærkesagerne for det danske EU-formandskab i andet halvåret af 2025, siger Rikke Wetendorff Nørgaard.

Læs hele analysen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Relateret indhold