En række betingelser skal være opfyldt i virksomhederne, før de kan få lettere adgang til at ansætte internationale medarbejdere efter den nye ordning, der netop er tråtdt i kraft.

Foto: Getty Images
03.04.23 DIB Nyheder

DI: Sådan fjerner du benspænd for international arbejdskraft

Lønkrav til internationale medarbejdere er sænket til 375.000 kr. Husk de særlige betingelser om at slå stillinger op på udvalgte portaler.

1. april blev det nemmere for danske virksomheder at ansætte medarbejdere udenfor EU. Det skete blandt andet ved, at Folketinget den 23. marts vedtog at supplere den eksisterende beløbsordning på 465.000 kr. med en ny ordning med en beløbsgrænse på 375.000 kr. om året.

Noget som DI har kæmpet for lige siden den eksisterende beløbsordning blev hævet i 2016.

Men der er lige en faktor som virksomheder skal have blik for, før de kan skrue op for nye internationale medarbejdere på den nye ordning, fortæller chefkonsulent i Dansk Industri, Søren Høfler.

- Det er nødvendigt, at stillingerne har været slået op i mindst 14 dage på Jobnet og EURES-portalen, før en virksomhed kan bruge den nye ordning. Dette krav forventer jeg godt kan give nogle spørgsmål og udfordringer, hvilket vi gerne skal undgå. fortæller han.

Læs også: Ros til lettere adgang til internationale medarbejdere

Opret opslag på Jobnet og EURES

Virksomheder kan gratis oprette jobopslag via JobAG (jobag.jobnet.dk). Når opslaget oprettes her, bliver det automatisk lagt på EURES jobportalen, med mindre virksomheden aktivt vælger det fra under ”Annoncering”.

Ønsker virksomheden jobopslaget vist på Workindenmark-jobportalen, skal det blot tilvælges Workindenmark. Annoncen vil derefter blive godkendt af Jobnet.dk og være tilgængeligt inden for 24 timer.

Bruger virksomheden en HR systemleverandør, er det muligt, at systemet har en integreret Jobnet Webservice aftale, som giver mulighed for at tilvælge Jobnet, EURES og Workindenmark, når virksomheden opretter stillingen i systemet.

Har systemleverandøren ikke en integreret løsning endnu, kan leverandøren gratis lave en aftale med Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Er der spørgsmål eller brug for hjælp til, hvordan jobopslag lægges på Jobnet og EURESS, kan virksomheden kontakte Workindenmark.

Dansk Industris personalejuridiske afdeling er klar med hjælp her. 

Fakta

Ny beløbsordning på 375.000 kr.

Fra 1. april er det muligt at ansøge om opholds- og arbejdstilladelse efter en ny supplerende beløbsordning, hvis en medarbejder er tilbud arbejde med en løn, der ligger over 375.000 kr. om året mod den eksisterende beløbsgrænse på 465.000 kr. (2023-niveau)

Følgende betingelser skal være opfyldt:

  • Nye opholdstilladelser er betinget af den aktuelle mangel på arbejdskraft, hvilket indebærer, at der ikke kan meddeles nye opholdstilladelser efter den supplerende ordning, såfremt de seneste tre måneders sæsonkorrigerede bruttoledighed i gennemsnit overstiger 3,75 pct.
  • En opholdstilladelse efter ordningen er betinget af, at arbejdstageren ikke modtager ydelser efter lov om aktiv socialpolitik eller integrationsloven, f.eks. kontanthjælp.
  • Begår arbejdstageren kriminalitet i Danmark af en sådan karakter, som medfører udvisning, bortfalder arbejdstagerens opholdstilladelse efter beløbsordningen.
  • Virksomheden skal ved ansøgningen erklære, at stillingerne har været slået op på Jobnet og EURES-portalen i mindst to uger, og udlændingemyndighederne vil i et antal sager føre en stikprøvevis kontrol af, om erklæringen er korrekt.
  • Opholds- og arbejdstilladelser opnået efter ordningen kan have en varighed på 5 år. (modsat 4 år for den nuværende beløbsordning)
  • Ordningen vil være omfattet af de betingelser, som generelt gælder på erhvervsordningerne, herunder at ansættelsen skal være på sædvanlige danske løn- og ansættelsesvilkår.
  • Ordningen er gjort permanent.

læs mere om den nye supplerende beløbsordning her Ny i Danmark

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Søren Kjærsgaard Høfler

Søren Kjærsgaard Høfler

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4520
  • Mobil +45 2614 0298
  • E-mail skjh@di.dk

Relateret indhold