En række kritiske råstoffer er fremover helt nødvendige, især til produktion og udvikling af de grønne teknologier, som skal vinde klimakampen.

Foto: Getty
16.03.23 DIB Nyheder

EU’s adgang til kritiske råstoffer skal sikres

Nyt lovforslag skal gøre EU-landene mindre afhængige af Kina og andre enkeltlande, når det gælder forsyning af kritiske råstoffer. Find overblikket over EU’s råstofafhængighed her.

Højest 65 procent af EU's årlige forbrug af hvert strategisk råstof må komme fra ét land.

Sådan lyder et af elementerne i udspillet Critical Raw Materials Act, som EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, torsdag præsenterede.

- I en verden, der vakler, og hvor spændingerne i forhold til Kina øges, er det helt essentielt, at EU sikrer adgangen til kritiske råstoffer. Råstofferne er fremover helt nødvendige, især til produktion og udvikling af de grønne teknologier, som skal vinde klimakampen. Derfor er Critical Raw Materials Act et helt nødvendigt initiativ med store konsekvenser for Europa og globaliseringen, siger chef for DI Global Handel og Investering Peter Thagesen.

DI lægger særlig vægt på, at EU indgår råstofpartnerskaber med mange flere lande, som er rige på råstoffer, så forsyningsrisikoen bliver spredt ud

- Men EU er også nødt til fremover at øge genanvendelsen af råstoffer samt øge vores egen udvinding af råstoffer i EU. Det sidste er ikke ukontroversielt, for eksempelvis udvinding af sjældne jordarter forurener som udgangspunkt rigtig meget, siger Peter Thagesen.

Han erkender, at nødvendigheden er et tilbageskridt i forhold til troen på, at globaliseringen ville løse alle markedsproblemer.

- Med de ny spændinger i verden har den tiltro fået et ordentligt skud for boven. Vi bliver nødt til at se på, hvor robuste vores værdikæder er. Og især hvor afhængige vi er af lande som Kina, der i dag står for en meget stor del af produktionen af kritiske råstoffer, siger Peter Thagesen.

Her er det lynhurtige overblik over EU’s råstofafhængighed

05.01.23Vi rådgiver digNyhed
Støj og dårlig akustik forringer arbejdsmiljøet og arbejdsvilkårene. Bliv her klogere på, hvordan I kan forebygge støj på arbejdspladsen ved at definere lokalernes formål og skabe god akustik, der er tilpasset arbejdsopgaverne.
Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold