Sammen med KU-forskeren Karin Beukel satte Aviaja Riemann-Andersen Circular Food Technology i søen i 2018 og lancerede de første produkter blot tre dage før coronakrisen lukkede Danmark ned. Evne og vilje til at drive virksomhed er derfor blevet testet igennem de seneste tre år

Foto: Thomas Arnbo
08.03.23 DIB Nyheder

Iværksætter til investorer: "Fri os for fløjshandsker"

Iværksætteren Aviaja Riemann-Andersen har skaffet millioner til sin virksomhed – men i processen har hun ofte mødt en kønsbestemt skepsis fra mandlige investorer.

Hvordan vil du undgå, at det går galt i din virksomhed? Har du styr på at skabe vækst?

Den type spørgsmål har iværksætteren Aviaja Riemann-Andersen mødt flere gange igennem de tre år, hvor hun har bygget Circular Food Technology op og undervejs rejst millioner i ny kapital til virksomhedens udvikling.

Og det skaber en vis irritation, erkender hun. For indgangsvinklen er anderledes, end når mænd skal præsentere deres iværksætterplaner.

– Mænd bliver i stedet spurgt om, hvordan de vil skabe vækst, og de får dermed mere idéskabende spørgsmål, mens det for kvinder handler om at afdække en risiko. Grundlæggende er spørgsmålet jo det samme, men tilgangen er forskellig. Det er ikke ondt ment, af dem som spørger – men i udgangspunktet er der åbenbart mere tillid til at mænd har styr på at drive virksomhed end kvinder. Det er nogle tunge bias og dynamikker at arbejde sig ud af, konstaterer Aviaja Riemann-Andersen.

Hul i hovedet

– Og det er da fuldstændig hul i hovedet, at tænke at halvdelen af befolkningen skulle være dårligere iværksættere – eller skal tages på med fløjlshandsker. Det tror jeg ikke investorerne synes, men det ligger i hele vores måde at agere på i erhvervslivet og inden for iværksætteri, fortsætter hun.

Sammen med KU-forskeren Karin Beukel satte Aviaja Riemann-Andersen Circular Food Technology i søen i 2018 og lancerede de første produkter på markedet, blot tre dage før coronakrisen lukkede Danmark ned. Evne og vilje til at drive virksomhed er derfor blevet testet igennem de seneste tre år, hvor energikrise, strategiskifte, inflation og kapitalrejsning har været håndteret til et niveau, hvor investorerne sidste år var klar med yderligere 17 mio. kr. og i år er kommet med flere millioner i tillid til virksomhedens vækstpotentiale.

Circular Food Technology har med varemærket Agrain opdyrket en niche, hvor virksomheden på fabrikken i Bjæverskov genanvender mask – et restprodukt fra bryggerier – til mel, som sælges til fødevareindustrien.

Erfaren sparringspartner på holdet

I processen har Aviaja Riemann-Andersen fået en erfaren sparringspartner, der bidrager til at drøfte forskellige udfordringer – især i denne periode, hvor forretningen skaleres op. Jan M. Huusmann er adm. direktør for EY Danmark, og han ser perspektiver i at medvirke til de kvindelige iværksætteres succes.

– Generelt er vi i Danmark ikke gode nok, når det kommer til diversitet. Der er alt for få kvindelige iværksættere, og derfor går vi glip af værdifulde muligheder. Aviaja er en super god rollemodel for det. Hun er et powerhouse, der gør en forskel – og hun gør tingene på sin egen måde, siger han.

Jan M. Huusmann er enig i, at særbehandling mellem mænd og kvinder er skadelig.

– Ingen af kvinderne gider en særlig beskyttelse – eller at blive taget på med fløjlshandsker. Det bliver alt for nemt diskriminerende. Kvinderne er iværksættere og virksomhedsledere på lige fod med mænd, og de har faktisk ofte kvalifikationer, der er endnu bedre. De vil ikke have stolen, fordi de er kvinder – men fordi de bidrager med noget værdifuldt, siger han.

EY-direktøren fik kontakt med Aviaja Riemann-Andersen via DI’s Startup Sponsor­ship Programme, der understøtter kvindelige iværksættere. Og det har været gavnligt på flere områder.

– Jan er kommet med friske øjne og stor erfaring – og uden historik og præferencer i forhold til vores virksomhed. Det har været super fedt, og det har givet en rigtig god dialog om at drive forretning. Specielt i den her fase hvor vi går fra startup til scaleup og får flere ansatte, hvilket stiller nye krav til ledelse og governance. Vi har også haft givtige samtaler om bestyrelsens sammensætning og om ansættelsen af en CFO, fortæller iværksætteren.

Samarbejdet har givet adgang til EY-direktørens netværk, der er opbygget gennem 20 år som rådgiver for virksomheder i alle størrelser.

– Jeg har tilstræbt at åbne nogle døre og stille Aviaja spørgsmål i takt med at kompleksiteten steg i virksomheden. Målet har været at bidrage med min erfaring til reflektionen over de forskellige udfordringer. Svarene har Aviaja selv fundet frem til, siger Jan M. Huusmann.

Lars Sandahl: Kun for to kroners tro på kvinder

EY Danmarks adm. direktør, Jan M. Huusmann, har fået kontakt til Aviaja Riemann-Andersen via DI Startup Sponsorship program. Han pointerer, at ingen kvindelige iværksættere vil have en særlig beskyttelse. Det bliver alt for nemt diskriminerende.

Foto: Foto: Thomas Arnbo
19.03.23OK2023Nyhed
ATD/DI og 3F Transport indgik 14. marts 2023 en 2-årig aftale om Taxikørsel overenskomsten, som dækker Taxachauffører i hele landet.

Omstillingsevne afgørende

Og forandringerne har været mange i virksomhedens levetid.

– Som iværksætter er noget af det første, man får at vide, at man skal være klar til at omstille sig. Og det har vi i den grad været igennem. De sidste tre år har jo været helt ekstraordinære med flere faktorer, som vi ikke har haft indflydelse på, fortæller Aviaja Riemann-Andersen og fortsætter:

– Det har givet nogle grå hår i hovedet, men vi har også bevist, at vi er rigtig dygtige på forskellige planer.

Circular Food Technology har blandt andet styret en ny kommerciel strategi i mål, mens første patent er blevet godkendt, nye medarbejdere er ansat, og der er udviklet et digitalt AI-værktøj, som gør produktionen mere fleksibel.

Diversitet er mere end køn for iværksætteren. Alder, nationalitet og faglighed skal også blandes i den samlede cocktail – både på kontoret i København og fabrikken i Bjæverskov

– Diversitet og forskellighed er helt afgørende. Det er her, alt det sjove sker. Hvis alle var kvinder, eller alle havde gået på handelsskolen eller DTU, ville vi mangle magien og spændingsfelterne – og udviklingen af vores virksomhed ville gå langsommere, siger Aviaja Riemann-Andersen.

Virksomheden rummer derfor alt fra kokke til forskere, mens aldersspændet går fra 20 til 60 år i en lige balance mellem mænd og kvinder.

Læs også: DI vil styrke kvindelige iværksættere

Rådgivning med måde

Aviaja Riemann-Andersen har samtidig et godt råd til andre iværksættere, når det kommer til at hente sparring og anbefalinger. Rådgivere skal tages ind med omhu. Er der for mange på samme tid med meninger, skaber det mere tvivl end klarhed. Undervejs i opbygningen af virksomheden kan der være brug for forskellige input og derfor forskellige rådgivere. Det kan være, når man lige er startet, når man skal have sin første kunde, starte produktion eller rejse kapital.

– De fleste, som går i gang med at opbygge en forretning, kan rigtigt meget selv allerede. Er der for mange rådgivere, acceleratorer eller andre omkring iværksætteren, kan man ende som en skoleelev, hvor alle har en mening om, hvad man skal gøre. Det skaber forvirring, og man risikerer at miste troen på egne evner, siger hun og slutter:

– Det er lige som at være gravid: Læs kun én bog med råd og vejledning, og hold dig til den. Sig fra over for de mange velmenende input fra alle omkring dig. Det er vigtigst at mærke efter og tro på, at man selv kan.

Læs også: Kvinder skal ikke være som mænd

Fakta

CIRCULAR FOOD TECHNOLOGY

 • Grundlagt I 2018 af Aviaja Riemann-Andersen, Karin Beukel og Emil Frederik Buhl Krøll. Emil udtrådte i 2020, da han flyttede til Australien.
 • Gik på markedet i 2020 med produktet Agrain, der genanvender bryggeriers restprodukt mask, som er til overs, når sukkerstoffer er trukket ud af malten.
 • Masken bliver derefter formalet til mel på virksomhedens fabrik i Bjæverskov på Sjælland.
 • Agrain sælges til fødevare­industrien, og eksport er skudt i gang med aftaler i Italien, Holland og Tyskland.
 • Virksomheden har 12 fuldtidsansatte.
 • Direktionen består af Karin Beukel (Chief Sustainability and R&D Officer), Michael Forster (CFO), Jesper Clement (Head of Operations) og Aviaja Riemann-Andersen (CEO).
 • Aviaja og Jan deltager i DI’s Startup Sponsorship Programme.
 • Læs mere her om programmet her.
20.03.23OK2023Nyhed
Dansk Industri (DIO II) og Dansk El-forbund indgik 15. marts 2023 en 2-årig aftale om Alarm- og Elektrikeroverenskomsten, som dækker montører hos alarmvirksomheder.

Find jeres næste bestyrelsesmedlem her

Fremtidens Bestyrelser

Alle talenter skal i spil – uanset køn

Gender Diversity Pledge

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sine Linderstrøm

Sine Linderstrøm

Teamleder

 • Direkte +45 3377 3571
 • Mobil +45 2098 9913
 • E-mail sili@di.dk

Relateret indhold